Geen categorie

Tot rust komen in een reuzecocon

0 0
Read Time:2 Minute, 45 Second

Recensie

De Sint Janskerk in Schiedam is tijdelijk overgenomen door een reusachtige cocon die een groot deel van het gebedshuis bezet. Wat zal daar een gigantische vlinder uit tevoorschijn komen! Of toch niet? Er lopen mensen naar binnen, die even later gewoon weer als mens terugkeren. Ik neem zelf de proef maar op de som.

Tekst en foto’s: Evert-Jan Pol

Florentijn Hofman, Stadscocon.

“Bij binnenkomst krijgt u een tasje en slofjes”, vertelt de gastvrouw voor de ingang van de kerk. “U trekt uw schoenen uit, stopt die in de tas en doet de slofjes om uw voeten. De tas neemt u mee de cocon in.” Ik begrijp het; ik wil het rupsenhuis natuurlijk niet bevuilen.

De dame klopt op de kerkdeur, waarop een portier deze opent. Samen met twee andere bezoekers mag ik naar binnen. Nadat we onze schoenen uit- en de sloffen aan hebben getrokken, opent de portier de ingang naar de cocon. “Pas op voor het afstapje”, waarschuwt hij, en laat ons naar binnen. Ik struikel half, mompel “o ja, afstapje” en vervolg mijn weg alsof er niets gebeurd is.

Dankzij de slofjes voelt de vloer aangenaam zacht aan onder mijn voeten. Met schoenen aan was het een heel andere ervaring geweest. Ik slenter wat heen en weer, neem de groene omgeving in mij op en nestel me uiteindelijk in een van de randen. Het zachte materiaal heeft dezelfde sensatie als een hangmat.

Florentijn Hofman, Stadscocon.

De 26 meter lange en bijna 10 meter hoge en brede Stadscocon, zoals zijn naam luidt, is een creatie van kunstenaar Florentijn Hofman. Hij maakte het opblaasbare kunstwerk in opdracht van Stedelijk Museum Schiedam. Dat museum is zelf gesloten vanwege een grootschalige renovatie.

“Na een lange lockdown heeft iedereen behoefte aan iets moois, een bijzondere ervaring buiten de bubbel van de eigen woonkamer”, vertelt museumdirecteur Anne de Haij. “Deze groene oase kun je gratis bezoeken en is ons cadeautje aan Schiedammers en iedereen buiten de stad.”

(Tekst gaat verder onder de foto’s)

Florentijn Hofman, Stadscocon (detail).
Florentijn Hofman, Stadscocon (detail).

De cocon is de nieuwste loot aan de dierenriem van Florentijn Hofman (1977). Hij kreeg wereldwijde bekendheid met zijn reuzebadeenden. In Hong Kong trok zijn Badeend in een maand tijd 8 miljoen bezoekers. Na deze installatie volgden meer uitvergrote dieren. In Amsterdam staat bijvoorbeeld De Staalman, een metershoge beer. En in Arnhem ligt het Feestaardvarken.

In de natuur is de cocon een wonderlijk spinsel, waar een rups in een vlinder transformeert. De mensen die er tijdelijk verblijven transformeren niet, maar toch kan de cocon wel iets met hen doen. “Eenmaal in de ruimte kun je tot jezelf komen”, zegt Hofman erover. En daar heeft hij gelijk in. Doordat er nooit veel personen gelijktijdig naar binnen mogen, heeft een verblijf een rustgevend effect. De sfeervolle muziek versterkt dat alleen maar. Zelf vind ik het er zó ontspannend dat ik moeite moet doen om niet in slaap te vallen.

Stadscocon, t/m 12 september in de Sint Janskerk in Schiedam. Toegang is gratis, maar je wel een tijdslot boeken via de site van Stedelijk Museum Schiedam.

Waardering: @@@@@@@@@@

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %
Share