Geen categorie

Museum Het Valkhof verlengt De Pest

0 0
Read Time:1 Minute, 51 Second

Museum Het Valkhof in Nijmegen verlengt de tentoonstelling De Pest en opent zijn deuren zodra de musea open mogen tijdelijk ook op maandagen. Het museum wil zo veel mogelijk bezoekers de kans geven te genieten van een van de grootste kunsttentoonstellingen die ooit aan de pest werd gewijd.

Foto: Flip Franssen.

De expositie laat zien hoe een van de meest verwoestende infectieziekten die ooit de wereld teisterden zijn sporen heeft nagelaten in kunst en samenleving. Oorspronkelijk stond De Pest voor 25 februari tot en met 30 mei op het programma, maar na de lang aanhoudende coronamaatregelen kondigt het museum nu aan de omvangrijke tentoonstelling te verlengen tot en met tenminste 11 juli.

Vier eeuwen lang was Europa in de greep van de pest. De Zwarte Dood, zoals de ziekte ook wel heet, maakte tientallen miljoenen slachtoffers. Het museum laat in De Pest zien hoe een van de meest verwoestende infectieziekten die ooit de wereld teisterden zijn sporen heeft nagelaten in kunst en samenleving.

Nijmegen, maart 2021
Impressies van de tentoonstelling De Pest.
Foto: Het Valkhof/ Flip Franssen

Met meer dan 200 werken van kunstenaars als Gabriël Metsu, Albrecht Dürer, Erwin Olaf en Berlinde De Bruyckere en schrijvers als Dante Alighieri, Giovanni Boccaccio en Albert Camus verbindt het museum de geschiedenis van de pest met de actualiteit. “De Pest neemt je mee op een aangrijpende reis, van angst en dreiging, via een zoektocht naar hoop, troost en saamhorigheid, tot het vinden van nieuwe oplossingen”, aldus het museum in een persbericht.

De parallellen tussen de pestepidemieën en de coronacrisis zijn onontkoombaar. Nu pas kunnen we ons iets voorstellen bij de dreiging, vrijheidsbeperking en de hoop op betere tijden die toen ook speelden. Quarantaine en social distancing zijn net als toen niet weg te denken uit het dagelijkse leven. En ook de beperkende maatregelen zijn van alle tijden. De tentoonstelling zelf heeft daar ook mee te maken. Het licht blijft vooralsnog uit.

Tot de heropening geeft het museum vast een voorproefje van de tentoonstelling met De Pest – De Podcast en de online Pestparels.

De Pest, na heropening t/m 11 juli in Museum Het Valkhof, Nijmegen

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %
Share