Geen categorie

Het geheim van de Meester maakt Nachtwacht na

0 0
Read Time:1 Minute, 41 Second

Het team van Het geheim van de Meester gaat zijn grootste uitdaging tot nu toe aan. De komende maanden proberen ze De Nachtwacht tot in de puntjes na te maken. Als atelier gebruiken ze het Rijksmuseum, waar het origineel zich bevindt.

Rembrandt Harmensz. van Rijn, Schutters van wijk II onder leiding van kapitein Frans Banninck Cocq, bekend als de ‘Nachtwacht’, 1642, Rijksmuseum.

In vier nieuwe aflevering van het televisieprogramma kan de kijker volgen hoe kunstenaar Lisa Wiersma, wetenschapshistoricus Thijs Hagendijk, materiaaldeskundige Joris Dik en restaurator Michel van de Laar het ervan afbrengen. De vierdelige reeks van Het geheim van de Meester is komende winter op televisie te zien. Tot het zover is geven de makers van het programma online updates van de vorderingen.

De afgelopen twee jaar heeft een groep wetenschappers van het Rijksmuseum voor Operatie Nachtwacht met de nieuwste en meest geavanceerde technieken het schilderij ontleed en veel data verzameld. Dat onderzoek vormt voor Het geheim van de Meester de aanleiding om in de huid van Rembrandt te kruipen en zijn schildertechnieken na te bootsen en materialen te reconstrueren.

(Tekst gaat verder onder de video)

“Het is natuurlijk een idioot plan, maar het is ook heel interessant om een schilderij te reconstrueren dat zo groot is en dat qua voorstelling zo goed en spannend in elkaar zit”, vertelt kunstenaar Lisa Wiersma. “Zien hoe zo’n iconisch werk tot stand kan zijn gekomen is natuurlijk iets wat je anders nooit had kunnen meemaken en ook nooit meer mee zult maken.”

De Nachtwacht werd in ruim 350 jaar zeker 25 keer behandeld en gerestaureerd. In de oorlog lag het meesterwerk vijf jaar lang opgerold onder de grond. Ook is het schilderij meerdere keren aangevallen. Het team neemt dit alles mee in de reconstructie.

Het schilderij meet nu 379,5 bij 453,5 centimeter, maar was oorspronkelijk nog groter. Rond 1715 werd het doek ingekort omdat het anders niet zou passen in een ruimte. Het team zal het schilderij daarom ook inkorten.

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %
Share