Geen categorie

Tien musea dreigen om te vallen

0 0
Read Time:1 Minute, 34 Second

Zo’n tien musea verwachten binnen een half jaar definitief te moeten sluiten door de coronacrisis. Dit blijkt uit een enquête die de Museumvereniging vandaag heeft gepubliceerd.

Het Tassenmuseum in Amsterdam heeft de deuren al permanent moeten sluiten vanwege de coronacrisis. Foto: Evert-Jan Pol.

De enquête is beantwoord door zo’n zestig procent van de leden van de brancheorganisatie. Verder antwoordde ongeveer een kwart van de musea dat ze voor hoogstens twaalf maanden nog vertrouwen hebben in hun voortbestaan. Ondanks overheidssteun verwacht een aantal musea het niet te gaan redden.

Het kabinet heeft tijdens de crisis al vroeg noodsteun geregeld, zoals de NOW (Noodmaatregel Overbrugging voor Werkgelegenheid). In totaal gaat het tot 1 juli 2021 om zo’n 1,5 miljard voor de culturele en creatieve sector. Ongeveer 10 procent van de musea ontvangt echter geen enkele noodsteun. Om in aanmerking te koen voor noodsteun moeten musea jaarlijks 40.000 bezoekers trekken, en dat aantal halen veel kleinere instellingen niet.

Volgens de Museumvereniging komt het geld soms ook op andere plekken terecht dan bedoeld. “Een voorbeeld: als een gemeente noodsteun geeft aan een museum wordt die steun vervolgens verrekend met de NOW en komt zo ten goede aan het Rijk. Daardoor kan een museum soms zelfs slechter af zijn dan zónder die gemeentelijke steun. Dit weerhoudt gemeenten van het verlenen van noodsteun aan culturele organisaties.” Hetzelfde doet zich voor wanneer gemeenten belastingen aan musea kwijtschelden of als een gemeente de huur verlaagt van een pand waarin een culturele organisatie gevestigd is. Ook die tegemoetkomingen worden verrekend met de NOW.

Daarom doet de vereniging een beroep op het kabinet en de Tweede Kamer: “Zorg ervoor dat steun die voor musea en de culturele en creatieve sector bedoeld is, daar ook écht terechtkomt”.

Het Tassenmuseum in Amsterdam maakte eerder dit jaar al bekend definitief te sluiten.

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %
Share