Nieuws

Groninger Museum koopt twee naakten van Henk Melgers

0 0
Read Time:1 Minute, 28 Second

Het Groninger Museum heeft het schilderij Twee Naakten van Henk Melgers (1899-1973) aangekocht. Het museum noemt het een bijzonder stuk binnen Melgers’ oeuvre en vindt het daarom een waardevolle toevoeging aan de collectie.

Henk Melgers, Twee Naakten (1926) © Foto: Heinz Aebi

Van Henk Melgers heeft het Groninger Museum al een aantal schilderijen en veel grafiek in bezit. In het werk dat hij in de jaren 20 maakte, ligt over het algemeen vaak de nadruk op het sociale vlak, waarbij zwoegende arbeiders en armoede centraal staan. Twee Naakten, uit 1926, wijkt af van dit thema en valt daardoor op in die tijd. De combinatie van figuren en de manier van weergeven maakt het geheel bevreemdend en bijna surreëel. Dit is iets wat in zijn latere periodes vaker terug zal komen.

Op het schilderij zijn twee figuren te zien die niet met elkaar in contact staan. De vrouw zit naakt in een groene stoel. De man draagt enkel een rood sportbroekje. Beiden kijken naar links het beeld uit. De achtergrond is felblauw, geflankeerd door twee witte gordijnen waar een vaas met grote klaprozen voor staat.

Melgers was van 1925 tot eind jaren 30 lid van kunstenaarsvereniging De Ploeg, maar zijn betrokkenheid was wisselend. Hij woonde in die periode maar twee jaar in Groningen, en was ook lid van andere kunstenaarskringen, zoals de Socialistische Kunstenaars Kring en De Onafhankelijken. Dit schilderij komt uit de periode waarin hij in Groningen werkte en actief bij De Ploeg betrokken was.

In de tentoonstelling Avant-garde in Groningen. De Ploeg 1918-1928, die te zien was in 2018, trok het werk al de aandacht van het publiek. De verwachting is dat de nieuwe aanwinst vanaf begin 2021 weer in het museum hangt.

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
100 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %
Share