Geen categorie

Ik ben dertien

0 0
Read Time:1 Minute, 41 Second

In opdracht van het Rotterdams Beeldfonds volgden fotografen Sanne Donders en Jet van Schie een half jaar lang een groep dertienjarigen op weg naar volwassenheid. De foto’s tonen hun zoektocht in deze uitdagende fase van hun ontwikkeling. Een selectie is nu te zien in de tentoonstelling Ik ben dertien in Kunsthal Rotterdam.

Sanne Donders, Isaura (3), Rotterdam 2019. Foto: © Sanne Donders.

De reportage van Sanne Donders (1982) toont de grote verschillen in interesses van de tieners, die zo typerend zijn voor deze leeftijd. Ze zoomt in op het dagelijks leven van de jongeren en volgt ieder van hen één hele dag, van opstaan tot slapen gaan.

In haar streven de identiteit van de dertienjarigen vast te leggen, beweegt ze zich als een schaduw om hen heen. De één wordt – net wakker – geportretteerd terwijl hij slaperig in de camera kijkt, zijn knuffels nog onder zijn arm. Een ander onderbreekt het passen van een behaatje, voor een selfie met vriendinnen die ook in het pashokje staan.

Jet van Schie, Mano, Rotterdam 2019. Foto © Jet van Schie.

Jet van Schie (1981) gaat in haar analoge zwart-witfoto’s op zoek naar de stilte van het moment en combineert haar beelden met selfies die de jongens en meiden op Instagram posten. Zo ontstaan contrastrijke combinaties die de kijker bewust maken van de dubbele wereld waarin de jongeren vaak leven. Huiselijk televisie kijken, dicht tegen je vader en broertje aan op de bank, en ondertussen een foto uploaden op social media waarop je stoer poseert tussen je vrienden.

Beide series tonen de verschillen en eigenheid, maar ook de vele overeenkomsten tussen opgroeiende pubers. Het bevolkingsonderzoek Generation R van het Erasmus MC en de Erasmus Universiteit Rotterdam volgt de groei en ontwikkeling van de dertienjarigen al vanaf voor hun geboorte. De resultaten van het onderzoek vormen een onderdeel van de tentoonstelling Ik ben dertien.

Ik ben dertien, t/m 13 oktober in Kunsthal Rotterdam

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %
Share