Geen categorie

Frida Kahlo al in najaar 2020 in Drents Museum

0 0
Read Time:2 Minute, 18 Second
Frida Kahlo, Zelfportret met kleine aap, 1945, Museo Dolores Olmedo, Mexico-Stad.

De grote Frida Kahlo-tentoonstelling komt al in het najaar van 2020 naar het Drents Museum in Assen. Viva la Frida! – Leven en werk van Frida Kahlo, die aanvankelijk in 2021 stond gepland, is nu al te zien vanaf 11 oktober 2020.

De expositie zal ook langer duren dan in eerste instantie de bedoeling was: zes in plaats van drie maanden. Bovendien is de tentoonstelling uitgebreid met een collectie biografische objecten van Museo Frida Kahlo met onder meer kleding, korsetten en sieraden. Het museum toont die naast de al geplande collectie schilderijen en tekeningen van Museo Dolores Olmedo. Deze twee verzamelingen zijn in Viva la Frida! voor het eerst samen te zien.

Museo Dolores Olmedo heeft de grootste collectie met werk van Frida Kahlo ter wereld. De collectie is aangelegd door de Mexicaanse Dolores Olmedo (1908-2002) die vanaf 1955 op aanraden van haar goede vriend Diego Rivera (Kahlo’s echtgenoot) werk van Kahlo en hemzelf ging verzamelen. Sleutelstukken uit deze collectie, zoals Henry Ford Hospital (1932), De gebroken zuil (1944) en Zelfportret met aapje (1945) zijn in Assen te zien.

Katoenen ‘Huipil’ met kettingsteekborduurwerk; katoenen rok met gedrukte bloemmotieven, Museo Frida Kahlo, Mexico City.

Dankzij Museo Frida Kahlo kunnen bezoekers van Viva la Frida! ook kledingstukken, beschilderde korsetten en juwelen van de kunstenares bewonderen. Tegen het einde van 2003 werden veel bezittingen van Kahlo en Rivera teruggevonden in het Blauwe Huis (nu Museo Frida Kahlo), nadat ze 50 jaar aan het zicht onttrokken geweest waren. In 2007 werd deze uitzonderlijke collectie voor het publiek opengesteld, na zeer zorgvuldig onderzoek en conservering. Naast foto’s, documenten en kledingstukken omvat de collectie veel van Kahlo’s persoonlijke bezittingen, tekeningen en speelgoed.

Frida Kahlo (1907-1954) is een van de bekendste en meest geliefde kunstenaars ter wereld. Haar privéleven zat echter vol tegenslagen. Op zesjarige leeftijd kreeg ze kinderverlamming, ofwel polio, waardor haar rechterbeen en -voet blijvend werden misvormd. Twaalf jaar later raakte ze zwaargewond tijdens een busongeluk. Als gevolg daarvan leed ze veel pijn en moest ze door de jaren heen een groot aantal operaties ondergaan.

Wat haar telkens de kracht gaf om door te gaan was haar grote liefde voor de kunst, voor haar man Diego Rivera en voor Mexico en zijn volkscultuur. Ze schilderde zelfportretten die doorvlochten zijn met symboliek uit haar persoonlijke leven. De onstuimige relatie met Rivera en haar gebroken lichaam staan daarin vaak centraal. Ze brak alle taboes van haar tijd en groeide uit tot cultfiguur.

Viva la Frida! – Leven en werk van Frida Kahlo, 11 oktober 2020 t/m 28 maart 2021 in het Drents Museum, Assen

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %
Share