Geen categorie

De Stijl en constructivisme in Museum Drachten

0 0
Read Time:1 Minute, 6 Second

Ook Museum Drachten doet mee aan het De Stijl-jaar. Vorige week opende daar de tentoonstelling De Stijl en constructivisme in Noord-Nederland.

Zoals de titel aangeeft, staat het museum stil bij De Stijl als het constructivisme. Aanhangers van deze stroming hadden een sterke voorkeur voor puur geometrische vormen in hun werk. De beweging is daarmee een voorloper van De Stijl te noemen.

Thijs Rinsema, Abstracte compositie met gele cirkel, ca. 1923, Museum Drachten.

De expositie toont een overzicht van (Stijl)kunstenaars die actief waren tijdens het interbellum in Noord-Nederland. Ook is er aandacht voor de bron: kunstenaars uit Rusland en Duitsland (Bauhaus) die de kiem vormden van het constructivisme.

Museum Drachten legt het accent op De Stijl in ontwerp en architectuur. En wijdt tevens een speciaal kabinet aan de tekeningen en maquettes die Bart van der Leck maakte voor de RLS (Rijksluchtvaartschool) in Eelde.

De presentatie bevat verder een uitgebreide selectie van het werk van Thijs Rinsema en ook creaties van H.N. Werkman, Jan van der Zee, Wobbe Alkema, Carel Willink en natuurlijk Theo van Doesburg, medeoprichter van De Stijl. Ook komen grote constructivistische kunstenaars als Naum Gabo, László Moholy-Nagy en El Lissitzky aan bod.

De Stijl en constructivisme in Noord-Nederland, t/m 14 januari 2018 in Museum Drachten

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %
Share