Geen categorie

Museum aan het Vrijthof wordt fotografiemuseum

0 0
Read Time:1 Minute, 38 Second

Museum aan het Vrijthof in Maastricht gaat vanaf 26 september verder als fotografiemuseum. In de eerste tentoonstelling toont het werk van de wereldberoemde fotograaf Jimmy Nelson. Met Homage to Humanity presenteert het museum een omvangrijke en kleurrijke selectie portretten van inheemse volkeren die dreigen te verdwijnen door voortschrijdende technologie en globalisering.

Museum aan het Vrijthof.

In het verleden programmeerde het museum al vaker fotografietentoonstellingen. Zo besteedde het aandacht aan werk van Marie Cécile Thijs en wijdde het een expositie aan Taschen, uitgeverij van fotoboeken. Vanaf komend najaar gaat het museum zich dus volledig richten op fotografie.

Het museum wil twee keer per jaar een grote naam uit de fotografiewereld presenteren met een aantrekkelijk randprogramma. Daarbij zullen Instagram en Facebook een prominente rol spelen. De rode draad van de tentoonstellingen is de maatschappelijke relevantie. De foto’s moeten een boodschap met zeggingskracht hebben.

De ambitie van het particuliere museum is groot. Om het nieuwe fotografiemuseum verder vorm te geven werkt directeur Erik de Jong samen met internationale tentoonstellingsmakers en fotografieopleidingen in Nederland en België. Het jaarlijks aantal bezoekers moet groeien van circa 35.000 in de eerste vier jaar naar 90.000 bezoekers in 2032.

Jimmy Nelson – XXIX 1, 2016.

“Jongeren krijgen een duidelijke plek in het museum en werken actief mee aan het toekomstige artistieke profiel en de marketing rondom het nieuwe centrum voor fotografie΅, aldus Erik de Jong. ‘Hiervoor wordt de programmering ook op deze doelgroep afgestemd. Zo is in 2020 een tentoonstelling te zien van Rutger Geerling, een internationale topfotograaf in de dancescene.”

Museum aan het Vrijthof bevindt zich in het historisch centrum van Maastricht en beschikt over tien stijlkamers en kabinetten. Volgens het museum is er behoefte aan een locatie in het zuiden van het land om fotografieliefhebbers uit zowel Nederland als de Euregio rond Maastricht te trekken. Andere fotografiemusea bevinden zich namelijk in de Randstad.

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %
Share