Geen categorie

Boijmans neemt kunst mee naar school

0 0
Read Time:1 Minute, 33 Second

Omdat scholieren de komende jaren niet naar het gesloten Museum Boijmans Van Beuningen kunnen, komt het museum naar hen toe. Komend schooljaar bezoeken museumdocenten Rotterdamse scholen en nemen dan echte kunstwerken uit de collectie mee.

Medewerkers dragen een kunstwerk een school in. Foto: Fred Ernst.

Primair en voortgezet onderwijs in de regio Rotterdam kunnen een keuze maken uit verschillende Boijmans in de klas-lessen voor aanstaand schooljaar. Papegaai Paulo komt bij de allerkleinsten langs met sculpturen van dieren. Oudere leerlingen bekijken samen met ervaren museumdocenten echte zeventiende-eeuwse objecten of surreële kunstwerken. Ook zit er een les conceptuele kunst in het pakket.

Komend schooljaar kunnen scholen voor het eerst Boijmans-kunstwerken en museumdocenten ‘bestellen op locatie’. Ruim negentig Rotterdamse schoolklassen hebben al aangegeven hier gebruik van te gaan maken.

Kinderen krijgen les over een kunstwerk. Foto: Fred Ernst.

“Boijmans in de klas zorgt voor een extra dimensie om in een andere, eigen omgeving hoogwaardige kunstobjecten te bekijken, en te zien hoe je met een kunstwerk omgaat”, aldus directeur Sjarel Ex. “Prachtig dat dit mogelijk is gemaakt.”

Het museum experimenteert ook met andere vormen van kunst in de klassen. Voor een pilot is het museum een samenwerking aangegaan met De Theaterhavo/vwo in Rotterdam. Derdejaars vormgeefleerlingen maakten onlangs een tentoonstelling op school met twintig collectiestukken. In 2019 onderzoekt het museum op welke manier het meer van deze samenwerkingsprojecten met scholen kan opzetten.

Museum Boijmans Van Beuningen sloot op 27 mei en gaat naar verwachting pas weer open in 2026. In de tussentijd gaat het museum renoveren en verbouwen. Delen van de collectie zijn elders te zien, zoals in (naburige) musea. En dus op sommige scholen.

Lees ook: Museum Boijmans Van Beuningen zeven jaar dicht

Lees ook: Moderne kunst in de branding

Lees ook: Rothko & ik

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %
Share