Geen categorie

Teylers Museum vindt oudste röntgenfoto’s ter wereld

0 0
Read Time:2 Minute, 0 Second
Afdruk van een röntgenfoto: Deurpost van Röntgens laboratorium, met een plaatje platina erop aangebracht, collectie Teylers Museum.

Teylers Museum in Haarlem heeft onlangs in zijn eigen collectie een bijzondere vondst gedaan. In de nalatenschap van Nobelprijswinnaar Hendrik Antoon Lorentz is een uiterst zeldzame complete set van de oudste röntgenfoto’s ter wereld ontdekt, afgedrukt door Wilhelm Röntgen zelf.

Lorentz kreeg ze door Röntgen toegestuurd. De afdrukken, waaronder de beroemde foto van de hand van Röntgens echtgenote, zijn tot en met 14 juli te zien in Teylers Museum. Time Magazine schaarde de foto van de hand bij de honderd invloedrijkste foto’s ooit.

“Ik heb mijn dood gezien!”, schijnt Bertha Röntgen vol verbijstering te hebben uitgeroepen toen ze de foto zag die haar man van haar hand had gemaakt met zijn net ontdekte, mysterieuze ‘X-stralen’. Begin november 1895 deed de Nederlands-Duitse natuurkundige Wilhelm Conrad Röntgen een eerste waarneming die hem op het spoor van deze nieuwe straling zet. Nog wonderlijker was de daaropvolgende observatie. Röntgen zag een aftekening van zijn eigen skelet toen hij tussen de stralingsbron en een lichtgevoelig scherm stond.

Eind december 1895 drukte Röntgen een aantal sets foto’s af. Hij stuurde ze rond aan een kleine groep prominente natuurkundigen, onder wie Lorentz, als bewijsstukken bij de publicatie waarmee hij zijn ontdekking van de ‘X-stralen’ wereldkundig maakte. Deze eerste afdrukken zijn uiterst zeldzaam: voor zover bekend is er verder alleen nog een complete set in Londen.

Er zijn weinig natuurkundige ontdekkingen die zo snel een wijdverbreide toepassing vonden als die van Röntgen, vooral in de geneeskunde. Binnen een jaar na Röntgens mededeling beschikten enkele ziekenhuizen in Nederland al over röntgenapparatuur. In veel steden sprongen de private ‘röntgeninstituten’ uit de grond.

Hendrik Antoon Lorentz was van 1910 tot zijn dood in 1928 directeur van Teylers Natuurkundig Laboratorium. De bijzondere foto’s doken onlangs op in de verzameling publicaties die Teylers Museum bezit uit de persoonlijke nalatenschap van Lorentz. Deze wetenschappelijke artikelen, enkele duizenden in totaal, werden hem toegezonden door collega’s uit binnen- en buitenland, onder wie ook Einstein.

Het laboratorium van Lorentz is twee jaar geleden na een grondige restauratie heropend en is te bezoeken met de theatrale rondleiding De Lorentz Formule. Samen met twee acteurs reis je terug in de tijd naar de hoogtijdagen van Lorentz. Reserveren kan via de site van Teylers Museum.

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %
Share