Geen categorie

Lisa Nora wint Art Rocks 2016

0 0
Read Time:1 Minute, 29 Second

Singer-songwriter Lisa Nora heeft met haar nummer Once a Slave de liedjeswedstrijd Art Rocks 2016 gewonnen. Tijdens de finale in Paradiso afgelopen dinsdagavond vond de jury dat zij er het best in geslaagd was een kunstwerk om te zetten in muziek.

Lisa Nora in de video bij haar nummer Once a Slave.

De muziekcompetitie Art Rocks daagt jaarlijks muzikanten uit zich voor een lied te inspireren door een kunstwerk. Deelnemers konden kiezen uit in totaal vijftig werken uit Museum Boijmans Van Beuningen, Kröller-Müller Museum, Drents Museum, Tropenmuseum en Museum Het Valkhof. De wedstrijd startte in 2012 als initiatief van het Boijmans en Grote Prijs van Nederland.

De 17-jarige Lisa Nora schreef een lied bij Prent van een slavin die als straf is opgehangen aan een boom. De gravure van J.G. Stedman uit 1796 bevindt zich in de collectie van het Tropenmuseum.

“Dit kunstwerk sprak me erg aan, omdat de omstandigheden in die tijd (zeker voor vrouwen) erg slecht waren en dat kun je goed zien in dit kunstwerk”, verklaart de zangeres haar keuze. “Dit raakte mij heel erg. Mijn nummer is een typisch lied dat de slavinnen zouden hebben kunnen zingen terwijl ze op de plantages aan het werk waren. Hun werk was uitzichtloos en misschien hadden ze de hoop op een zeker moment ook al opgegeven, om uit te kijken naar een nieuwe dag.”

J.G. Stedman, Prent van een slavin die als straf is opgehangen aan een boom, 1796, Tropenmuseum, Amsterdam.

Volgens de jury “wist ze het grote, zware thema op een kleine en kwetsbare manier schitterend weer te geven waarbij de hoop overwint”. Lisa Nora won een geldbedrag van 1.000 euro.

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %
Share