Geen categorie

Stedelijk toont grootste overzicht Malevitsj sinds jaren

0 0
Read Time:1 Minute, 22 Second

Kazimir Malevitsj, Mystiek suprematisme (rood kruis op zwarte cirkel), 1920-1922. Collectie Stedelijk Museum Amsterdam.

Nieuws

Het Stedelijk Museum komt in oktober met het grootste overzicht sinds jaren van kunst van Kazimir Malevitsj (1878-1935). Het museum beheert de grootste verzameling werken van Malevitsj buiten Rusland, en toonde die voor het laatst op deze schaal in 1989. De tentoonstelling Kazimir Malevich en de Russische avant-garde is het sluitstuk van het Nederland-Ruslandjaar en omvat ruim 500 werken. 

De tentoonstelling viert een aantal mijlpalen. Zo is het precies honderd jaar geleden dat de experimentele opera Overwinning op de zon (1913) werd uitgevoerd, waarvoor Malevitsj alle decors en kostuums ontwierp. Deze opera was een keerpunt in Malevitsj’ werk: hij hanteerde hierin voor het eerst een volkomen abstracte stijl.

Het is bovendien negentig jaar geleden dat de eerste grote tentoonstelling van Russische negentiende- en twintigste-eeuwse kunst – De eerste Russische Kunsttentoonstelling – inclusief het werk van Malevitsj, in het Stedelijk Museum te zien was. Met deze inmiddels legendarische tentoonstelling uit 1923 was het Stedelijk het eerste museum buiten Rusland dat het suprematisme van Malevitsj toonde.

De nieuwe tentoonstelling laat Malevitsj’ rijke oeuvre zien aan de hand van olieverfschilderijen, gouaches, tekeningen en sculpturen. Alle ontwikkelingsfasen van de kunstenaar krijgen ruim aandacht: van zijn impressionistische periode tot zijn iconische suprematisme. Maar ook zijn minder bekende periode waarin hij figuratief schilderde, komt aan bod.

De expositie opent op 19 oktober en duurt tot en met 2 februari 2014. Ze is georganiseerd in samenwerking met Tate Modern, Londen, en de Bundeskunsthalle in Bonn, en zal in 2014 doorreizen naar deze musea.

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %
Share