Geen categorie

Stedelijk Museum Schiedam wint Museumprijs

0 0
Read Time:2 Minute, 2 Second

Stedelijk Museum Schiedam heeft dit jaar de BankGiro Loterij Museumprijs gewonnen. Daardoor mag het zich het publieksvriendelijkste museum van Nederland noemen. Aan de prijs is een bedrag van 100.000 euro verbonden.

Stedelijk Museum Schiedam. Foto: Evert-Jan Pol.

De jury noemde de aanpak van het museum vernieuwend. Die vindt dat het een glimlach oproept bij bezoekers. Het publiek was het dar blijkbaar mee eens, want het museum sleepte met 39 procent van de stemmen de prijs in de wacht.

Publieksvriendelijkheid stond al hoog in het vaandel bij Pierre Janssen (1926-2007), die van 1956 tot 1963 daar conservator was bij Stedelijk Museum Schiedam. Hij zei: “Je hoeft het niet mooi te vinden. Dat vind ik soms ook niet, maar word niet boos en loop niet weg. Iemand heeft het toch maar gemaakt en er een bedoeling mee.” Volgens de huidige directeur Deirdre Carasso liet hij mensen nadenken over wat ze zagen. “Dat doen wij hem na. Maar ben je echt teleurgesteld, dan kun je ons dat laten weten. Dan geven we je een nieuw, gratis kaartje voor een volgende tentoonstelling.”

Ontvangstruimte Stedelijk Museum Schiedam. Foto: Evert-Jan Pol.

De publieksvriendelijkheid blijkt ook in het museumcafé. Daar staat een buffet met veelal lokale producten als chocopasta, kaas, koffie en thee. Bezoekers kunnen er zelf brood snijden en pakken waar ze zin in hebben. Na afloop betalen ze wat ze het waard vonden. Deze manier van lunchen is behalve gastvrij ook uniek in de museumwereld. Tevens mag het publiek muziek draaien in het café en op de tafel tekenen. De kleurpotloden liggen klaar.

Met het prijzengeld van 100.000 wil het museum het voorplein “net zo gezellig en verrassend maken als de rest van het gebouw”, meldt het in het persbericht. In het verlengde van de gastvrijheid, introduceert het museum ook een nieuw entreeticket: het nog-een-keertje-kaartje. Was het bezoek niet helemaal wat je ervan verwachtte dan krijg je hem gratis en kun je opnieuw langskomen.

De BankGiro Loterij Museumprijs is de grootste publieksprijs van Nederland. Dit jaar werden er ruim 75.000 stemmen uitgebracht. Elk jaar staat een andere categorie centraal. Ditmaal was dat publieksvriendelijkheid. Behalve het Stedelijk Museum Schiedam waren het Museum Rotterdam en het Van Abbemuseum in Eindhoven voor de Museumprijs 2019 genomineerd. Zij kregen respectievelijk 31 en 30 procent van de stemmen.

 

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %
Share