Geen categorie

Nederlands Fotomuseum kan na 7 jaar weer werk kopen

0 0
Read Time:1 Minute, 37 Second

Na een noodgedwongen aankoopstop van zeven jaar heeft het Nederlands Fotomuseum weer nieuw werk kunnen aankopen. Het gaat om het multimediaproject The Migrant. A bird on the run van Anaïs López, die op dit moment beeldbepalend is voor de Nederlandse fotografie en video.

First encounter with Mynah © Anaïs Lopez.

Door de landelijke bezuinigingen op cultuur heeft het museum zeven jaar geleden noodgedwongen een aankoopstop ingesteld. Inmiddels heeft het de Fotomuseum Collectors Council opgericht, waarmee het met particuliere bijdragen weer hedendaagse Nederlandse fotografie kan kopen.

Lobke Broos, hoofd development bij het museum, nam het initiatief voor het oprichten van de Fotomuseum Collectors Council: “Het idee voor de Council kreeg vorm tijdens gesprekken met onder anderen cameraman Jan de Bont, die ook fotografie verzamelt. De Fotomuseum Collectors Council is geïnspireerd op de Photographs Council van het J. Paul Getty Museum waarvan Jan de Bont actief lid is.”

Volgens Broos is particuliere steun onmisbaar in dit tijdperk. “We hebben in een korte tijd een zeer betrokken en enthousiaste groep van ambassadeurs aan het museum verbonden. Ze bieden niet alleen financiële steun, maar ook draagvlak, advies, netwerk en expertise, daar waar we dat nodig hebben.”

Bird competition © Anaïs Lopez.

Het was een langgekoesterde wens van het museum om weer een actief aankoopbeleid van hedendaagse fotografie te kunnen voeren. Birgit Donker, directeur van het Nederlands Fotomuseum, noemt dit een herovering. “Een actief aankoopbeleid is cruciaal voor een museum. Daarom is het zo belangrijk dat wij met particuliere bijdragen nu hedendaags werk kunnen verwerven. En dan nog wel zo’n intrigerend project van een groot talent als Anaïs López.”

The Migrant vertelt het verhaal van een opgejaagd zangvogeltje, als metafoor voor de situatie van velen. Met dit project won Anaïs López onder andere de Zilveren Camera 2018 in de categorie Storytelling. Begin 2020 wijdt het museum een tentoonstelling aan dit project.

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %
Share