Geen categorie

Expositie kunstenaarsfamilie Van Rossem

0 0
Read Time:2 Minute, 45 Second
Werk van Ru van Rossem.

Allemaal kregen ze de kunst met de paplepel ingegoten en in april exposeren drie leden van de Brabantse familie Van Rossem hun werk samen in Velp in Noord-Brabant. In het oude kerkje aldaar is dan ook kunst te zien van hun in 2007 overleden vader en grootvader Ru van Rossem.

Tekst: Evert-Jan Pol

Fiona van Rossem, De waterdansers.

Ru van Rossem (1924-2007) maakte voornamelijk tekeningen en etsen, waarin mens en vooral ook dier immer een grote rol speelden. Niet voor niets prijkt een tekening van twee bizons bovenaan elke pagina van de website van Stichting Ru van Rossem.

Nazaten van de kunstenaar richtten die stichting in oktober 2007 op met als doel Van Rossems werk onder de aandacht te brengen van een breed publiek. Dit doet ze bijvoorbeeld door tentoonstellingen te organiseren. De nieuwste expositie laat zien dat de kunstenaar zijn talent heeft doorgegeven aan enkele nakomelingen.

Robert van Rossem, Tulpenkijkers.

Dochter Fiona, zoon Robert en kleindochter Sarah hebben alle drie wel hun geheel eigen stijl ontwikkeld. Zo maakt Fiona van Rossem (1957) veel collageschilderijen, waarbij ze gebruikmaakt van dunne laagjes papier, verf, inkt, textiel en krijt. De laagjes die daardoor ontstaan symboliseren de kwetsbare mens die een subtiele gelaagdheid opbouwt door alle ervaringen in het leven.

Robert van Rossem (1963) heeft zich gespecialiseerd in het maken van opvallende houten spiegellijsten. Geïnspireerd door Afrikaanse en Zuid-Amerikaanse culturen creëert hij driedimensionaal kunstwerken die ook nog eens een functie hebben.

Met een kunstenmakende opa, oom en tante kon het bijna niet anders dat ook Sarah van Rossem (1990) de creatieve weg ging bewandelen. Voordat ze aan de slag ging als kunstenaar volgde ze wel eerst een opleiding sociaal pedagogisch werk. Omdat ze na het voltooien van de studie niet exact wist wat ze wilde doen ging ze op reis naar India, een land waar haar opa ooit ook was geweest.

“Eenmaal daar besefte ik dat ik een andere kant op wilde. Ik voelde een noodzaak om te creëren, al wist ik nog niet precies wat. Ik besloot mij aan te melden bij de kunstacademie in Tilburg. Ik zat daar helemaal op mijn plek en ik vond tijdens deze opleiding de link tussen kunst en het pedagogische werk wat ik daarvoor deed. Ik besloot docent beeldende kunst te worden en mij daarnaast ook te ontwikkelen als beeldend kunstenaar.”

Sarah van Rossem, Terra 1.

Mede dankzij haar vader, die jarenlang werkte als fotograaf, vond ze nog niet zo lang geleden haar eigen pad in de kunstenaarswereld. Van hem kreeg ze twee jaar geleden een analoge camera, waarmee ze ging experimenteren. Uiteindelijk ontwikkelde ze een eigen stijl die ze fotografiek noemt,een combinatie van fotografie en grafiek dus.

De jongste Van Rossem gaat in de kunst dus weer een heel andere kant op, net als haar oom en tante dat ook deden ten opzichte van hun vader. De werken in al die verschillende stijlen leveren een zeer afwisselende expositie op. Alle stukken zijn te koop.

Familie-expositie Van Rossem, 6 t/m 22 april in Kunst in het Kerkje, Velp (NB)

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %
Share