Geen categorie

Kröller-Müller Museum doet duurste aankoop ooit

0 0
Read Time:1 Minute, 33 Second

Nieuws

Het Kröller-Müller Museum heeft onlangs het werk Forme rumore di motocicletta van Giacomo Balla (1871-1957) aangekocht. Het schilderij, afkomstig uit een particuliere collectie, kostte 2,8 miljoen euro en is daarmee de kostbaarste aankoop in de geschiedenis van het museum. Dit maakte het vandaag bekend.

Balla was een van de voormannen van het futurisme, een voornamelijk Italiaanse beweging die de dynamiek van de moderne samenleving omarmde, die het best tot uiting kwam in de snelheid en de technologie van de machine. Hij maakte Forme rumore di motocicletta naar aanleiding van een ritje op een motorfiets (motocicletta), destijds een ongekende sensatie. De cirkelende banen en lijnen in het schilderij roepen de bewegingen op van de motorfiets in de ruimte: de ronddraaiende banden, de tandwielen en de ketting. De twee witte stervormen die als metalige vonken uit de tandwielen lijken te exploderen, zijn de feitelijke forme rumore: de geluiden van de verbrandingsmotor en met name de knallen van de uitlaat. De gele en groene vlakken refereren aan de tuinen van de Villa Borghese en de heuvel van de Pincio, die het toneel vormden voor Balla’s inspirerende tochtje.

Giacomo Balla (1871-1957), Forme rumore di motocicletta, 1913-1914, collectie Kröller-Müller Museum, Otterlo.

Met de aankoop van Forme rumore di motocicletta kan het Kröller-Müller Museum als enige museum in Nederland het futurisme als integraal onderdeel van de kunstgeschiedenis in de vaste opstelling laten zien. In de jaren zeventig verwierf het al Balla’s Volo di rondini (1913) en de sculptuur Forme uniche della continuità nello spazio (1913) van Umberto Boccioni. Onlangs kon de presentatie van het futurisme worden aangevuld door Le Tour Eiffel, La danze dell’orso en Ritratto femminilevan Gino Severini (1883-1964). Deze werken uit de hoogtijdagen van de beweging kreeg het museum in langdurig bruikleen.

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %
Share