Geen categorie

Premier Rutte opent expositie over Tachtigjarige Oorlog

0 0
Read Time:1 Minute, 46 Second

Vijftien leerlingen van het Amsterdamse Spinoza Lyceum kregen gisteren een geschiedenisles van premier Mark Rutte. Als eersten bezochten zij de nieuwe tentoonstelling 80 jaar oorlog. De geboorte van Nederland. Deze gaat over de Tachtigjarige Oorlog.

Premier Rutte geeft een rondleiding aan leerlingen. Foto: Rijksmuseum.

De minister-president, zelf historicus, dook samen met de scholieren 450 jaar terug in de tijd. Aan de hand van brokstukken van de beeldenstorm, schilderijen, spotprenten, documenten, tapijten en oorlogstuig vertelde hij over de ontstaansgeschiedenis van Nederland.

Rutte en de leerlingen zagen in de tentoonstelling onder meer de loden doos waarin het hart van de graaf Van Egmont na zijn onthoofding werd bewaard, alsmede het hemd waarin Hendrik Casimir van Nassau sneuvelde in 1640, met bloedvlekken en al.

Ook kwam het Plakkaat van Verlatinghe voorbij. Met dat document uit 1581 zette een aantal provinciën van de Habsburgse Nederlanden Filips II af als hun heerser. Kijkers kozen dit object eerder dit jaar als Het Pronkstuk van Nederland in het gelijknamige televisieprogramma.

Adriaen van de Venne, De zielenvisserij, 1614. Rijksmuseum.

In zijn openingstoespraak na de rondleiding verwees Rutte naar de meest recente Troonrede waarin de koning zei dat het belangrijk is dat jongeren naar het museum gaan. “Ik vond het dus meteen een goed idee om de daad bij het woord te voegen en vandaag een groep leerlingen van het Spinoza Lyceum rond te leiden over de tentoonstelling.” Die overigens mede mogelijk is gemaakt door het Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap.

De expositie bestaat uit tweehonderd kunstwerken en voorwerpen die samen het verhaal vertellen van de Tachtigjarige Oorlog, het conflict tussen Spanje en wat nu Nederland is. Te zien zijn schilderijen van onder anderen Bruegel, Rubens en Ter Borch, beelden van Willem van Oranje en Piet Hein, grote wandtapijten met slagen en belegeringen, wapens en belangrijke documenten als de Pacificatie van Gent en de Vrede van Munster uit 1648. Dat laatste document betekende het einde van de oorlog.

80 jaar oorlog. De geboorte van Nederland, t/m 20 januari 2019 in het Rijksmuseum, Amsterdam

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %
Share