Geen categorie

Hollands Strandgezicht na 140 jaar weer thuis

0 0
Read Time:1 Minute, 58 Second

Een schilderij van Hendrik Willem Mesdag hangt sinds gisteren in De Mesdag Collectie, dat hij ooit zelf oprichtte in Den Haag. Het werk Hollands Strandgezicht is altijd in particulier bezit geweest. De eigenaars hebben het geschonken aan het museum.

Het strandgezicht is nu te zien in het huis waar Mesdag gedurende het grootste deel van zijn leven woonde en werkte. Volgens het museum is Hollands Strandgezicht een ambitieus en uitgewerkt schilderij met veel figuren en daarmee een echte toevoeging aan de huidige collectie.

Hollands Strandgezicht toont hoogstwaarschijnlijk de kust van Scheveningen, voor Mesdag als zeeschilder een geliefde plek. “Op dit schilderij is geen donker, woelig temperament voelbaar zoals op andere schilderijen van Mesdag, maar wordt een lichtblauwe lucht en eveneens een heldere, uitnodigende zee getoond”, aldus het museum in persbericht.

Hendrik Willem Mesdag, Hollands strandgezicht, ca. 1878-1880, olieverf op doek, Schenking dhr. en mevr. Frans K. Winkel, Michael K. Winkel, Martin P. Winkel en familie.

“Aandacht voor details, zoals de weerspiegeling van de figuren in de dunne laag water, maken het werk tot een bijzonder aantrekkelijk strandgezicht. De vuurtoren op het schilderij stond daar in werkelijkheid niet: Mesdag voegde deze hoogstwaarschijnlijk toe om de compositie in balans te brengen.”

Een voorouder van de schenker kocht Hollands Strandgezicht in 1897 op een veiling van de welvarende Amsterdamse effectenhandelaar W.F. Piek. Daarna was het schilderij langer dan honderd jaar in bezit van één Nederlands-Canadese familie. Het werk is met hen meegereisd naar Canada, waar het zich van 1980 tot nu bevond.

De familie Winkel heeft het nu geschonken aan De Mesdag Collectie in Den Haag. Dankzij deze schenking keert het werk weer terug naar het huis waar Hendrik Willem Mesdag het bijna 140 jaar geleden schilderde.

In 1887 liet kunstenaarsechtpaar Hendrik Willem en Sientje Mesdag een museum bouwen pal naast hun huis aan de Laan van Meerdervoort in Den Haag. De Mesdags schilderden allebei en verzamelden samen beeldende kunst. Ze brachten de grootste collectie Barbizon-schilderijen buiten Frankrijk bijeen en kochten ook belangrijke stukken van de Haagse school, waar Hendrik Willem Mesdag zelf toe wordt gerekend.

In het museum stelde het echtpaar eigen schilderijen tentoon tussen de verzamelde kunstwerken. Hun kunstverzameling is tot op heden te zien in het historische interieur van De Mesdag Collectie. Hollands Strandgezicht hangt sinds gisteren ook in de vaste presentatie.

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %
Share