Geen categorie

Nieuw Moco Museum richt zich op jong publiek

0 0
Read Time:2 Minute, 31 Second

Met ruim 800 musea heeft Nederland de hoogste museumdichtheid ter wereld. Een nieuw museum moet daarom wel opvallen, wil het een kans maken. Een goede locatie helpt hem al een heel eind op weg. Het Museumplein bijvoorbeeld, waar op 9 april Modern Contemporary Museum, of kortweg Moco Museum van start ging.

Tekst en foto’s: Evert-Jan Pol

 

Moco Museum.
Moco Museum.

 

Initiatiefnemers zijn Lionel en Kim Logchies, sinds achttien jaar samen eigenaar van LionelGallery aan de Nieuwe Spiegelstraat in Amsterdam. Daar tonen ze werk van onder anderen Banksy, Damien Hirst, Andy Warhol en Salvador Dalí. Kim Logchies: “Wij merkten dat veel bezoekers dol waren op onze kunstenaars. Ze kwamen allemaal kijken en genieten.” Die populariteit bracht hen op het idee voor een museum, waar ze nog veel meer mooie stukken kunnen tonen.

Een geschikte locatie vond het echtpaar in de statige villa Alsberg, tegenover het Rijksmuseum en naast het Van Gogh Museum. Eduard Cuypers ontwierp het in 1904, enkele decennia nadat zijn oom Pierre het ontwerp van de overbuurman voor zijn rekening nam. Villa Alsberg is een stuk kleiner, maar niet minder fraai.

Drie tot vier exposities per jaar wil het museum programmeren, steeds met geleende kunst. Een eigen collectie heeft het namelijk niet. Logchies vindt dat ook geen gemis. “Tachtig procent van de kunstwerken in de collecties van musea komt nooit meer uit het depot, las ik laatst. De werken in ons museum hangen normaal bij mensen thuis.”

 

Trappenhuis met glas-in-loodramen en een Banksy.
Trappenhuis met glas-in-loodramen en een Banksy.

 

De mysterieuze graffitikunstenaar Banksy en poparticoon Andy Warhol bijten samen het spits af. De allesbehalve klassieke kunst vormt een mooi contrast met het door Studio Piet Boon gerestylede interieur waarin nog volop ruimte is voor authentieke details. Zoals de indrukwekkende glas-in-loodramen in het trappenhuis. Daartussen hangt een schilderij van Banksy waarop een biddend jongetje staat. Mede door de titel Forgive us for our Trespassing past het er perfect. Bij dergelijke ramen denk je immers al snel aan een kerk.

Deze keuze getuigt van oog voor detail van de samenstellers. En daar is op meer plekken in het gebouw blijk van. Zo hebben ingebouwde vitrinekasten een inhoud die bij hun oorspronkelijke functie past: bordjes (met Banksy-opdruk) en soepblikken die we kennen van Warhol.

 

Kast met soepblikken.
Kast met soepblikken.

 

Het nieuwe museum richt zich op iedereen, aldus Logchies, “maar vooral ook op jonge mensen die normaal misschien niet snel naar een museum gaan”. Daarom zal het in de toekomst vaker straatkunst tonen. Het beoogde publiek is duidelijk ook internationaal, want alle zaalteksten zijn uitsluitend in het Engels. Moco Museum hoopt zo’n 300 bezoekers per dag te trekken, wat neer zou komen op 109.500 per jaar.

Moco Museum, Honthorststraat 20, Amsterdam, dagelijks open van 10 tot 18 uur

Zaal met in het midden Bean Field van Banksy.
Zaal met in het midden Bean Field van Banksy.
Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %
Share