Geen categorie

Rijksmuseum koopt bloemstilleven Gerard van Spaendonck

0 0
Read Time:1 Minute, 34 Second
Gerard van Spaendonck, Bloemstilleven in albasten vaas, 1783, Rijksmuseum.

Het Rijksmuseum heeft een schilderij gekocht van Gerard van Spaendonck, de beroemdste bloemstillevenschilder uit de tweede helft van de achttiende eeuw. Directeur Taco Dibbits noemt het “een prachtige aankoop, waarmee we de zomer voor altijd in het Rijksmuseum hebben”.

Het was een langgekoesterde wens van het Rijksmuseum om een belangrijk werk van deze internationaal geroemde Tilburgse schilder in de collectie op te nemen. Mede dankzij steun van de BankGiro Loterij kon het museum het schilderij Bloemstilleven in albasten vaas kopen bij een galerie in Parijs, voor een bedrag van 900.000 euro.

De in Tilburg geboren Gerard van Spaendonck (1746-1822), vestigde zich in de jaren 1760 in Parijs. Hij werd bekend door zijn bloemstillevens en kreeg ook faam als tekenaar van de botanische collectie van de Franse koning, een zeer eervolle positie. Tevens was hij een actief bestuurder in de Parijse kunstwereld en leraar van talloze kunstenaars uit binnen- en buitenland.

Zijn geschilderde oeuvre is niet heel groot omdat hij veel tijd besteedde aan het aquarelleren van planten en aan zijn leerlingen. Desondanks werd hij beschouwd als de beste bloemenschilder van zijn tijd.

In 1783 schilderde hij het nu aangekochte bloemstilleven. Daarop is een boeket bloemen in een vaas van albast te zien, geplaatst op een marmeren blok waarop kinderen zijn afgebeeld in reliëf. In het gepolijste oppervlak van de vaas weerspiegelt het atelierraam. Het boeket bestaat uit onder andere grote witte en kleinere roze pioenrozen, blauwe ridderspoor, paarse sering, en geel-paars gevlamde tulpen. Her en der zijn insecten te zien. Vijf groene eitjes van een merel liggen in een nestje rechts.

Van Spaendonck exposeerde dit werk op de Parijse Salon van 1783. Het ontving lovende kritiek, onder meer vanwege de levensechte insecten. Vanaf vandaag hangt het in het Rijksmuseum, in zaal 1.11.

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %
Share