Geen categorie

Indrukwekkende grote hoofden van Martin Schoeller

0 0
Read Time:2 Minute, 2 Second

Recensie

Wie zich laat portretteren door de Duitse fotograaf Martin Schoeller moet er geen probleem mee hebben zichzelf terug te zien. Niet zelden zijn de portretten namelijk reusachtig. De titel Big Heads van zijn tentoonstelling in het Nederlands Fotomuseum zegt genoeg.

Tekst en foto’s: Evert-Jan Pol

Portretten van Taylor Swift en Michiel Huisman, door Martin Schoeller.

Schoeller (1968) brak internationaal door met de iconische portretserie Close Up, waar hij al meer dan twintig jaar lang doorlopend aan werkt. Daarvoor portretteert hij bekende en minder bekende mensen van wel zeer dichtbij. Waarbij rimpels en andere oneffenheden onverbiddelijk aan de oppervlakte komen.

De fotograaf kreeg niet de minsten voor zijn lens. Onder anderen Barack Obama, George Clooney, Lady Gaga, Angelina Jolie, Jack Nicholson en Angela Merkel poseerden voor hem. Hij fotografeerde hen op identieke wijze; steeds met dezelfde lens, dezelfde belichting en vanuit dezelfde hoek. De portretten onderscheiden zich dus niet door een heel afwijkende invalshoek maar juist doordat ze allemaal op elkaar lijken. En uiteraard doordat ze supergroot zijn.

Portret van George Clooney, door Martin Schoeller.
Portretten van (v.l.n.r.) Michael Douglas, Mike Tyson en Christian Bale, door Martin Schoeller.

Ook als ze niet opvallen door hun formaat doen de foto’s dat vaak wel door hun compositie. Een bijna geheel spierwitte Jeff Koons met een kleurrijke bloemenkrans op zijn hoofd grijpt de aandacht wel. Michael Douglas met make-up, Christian Bale met een bebloed gezicht en Geoffrey Rush verkleed als koning springen eveneens in het oog. En ook het portret van George Clooney is niet alledaags: hij lijkt zich te verschuilen achter een masker – van zijn eigen gezicht misschien?

Portret van Geoffrey Rush, door Martin Schoeller.

Behalve foto’s van beroemdheden bevat de tentoonstelling ook portretten van ‘gewone’ mensen. Zo is er een selectie te zien uit een serie afbeeldingen van identieke tweelingen en meerlingen. Ook legde Schoeller vrouwelijke bodybuilders en transpersonen vast.

De uiteenlopende series tonen aan dat Schoeller een van de beste portretfotografen van dit moment is. Wie zelf wil oordelen of deze bewering klopt, heeft nog slechts enkele dagen de tijd. De tentoonstelling duurt nog tot en met komende zondag.

Martin Schoeller – Big Heads, t/m 2 september in het Nederlands Fotomuseum, Rotterdam

Waardering: @@@@@@@@@@

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %
Share