Geen categorie

Fries Museum koopt ets Rembrandt

0 0
Read Time:2 Minute, 3 Second

Het Fries Museum heeft een ets aangekocht van Rembrandt van Rijn. Het gaat om een postuum portret van dominee Jan Cornelis Sylvius uit 1646. De ets toont de aangetrouwde neef van Rembrandts vrouw Saskia. Het is de eerste echte Rembrandt van het Fries Museum.

Het portret, dat werd aangekocht met steun van de Vrienden van het Fries Museum, is vanaf 11 september te zien in de tentoonstelling Icons: topstukken uit de National Portrait Gallery.

Johannes (Jan) Cornelis Sylvius wordt in 1564 geboren in Amsterdam, maar verhuisde in 1588 naar de Friese stad Franeker. Daar volgde hij aan de pas geopende universiteit een opleiding tot predikant. Hij trouwde met Lucia Sixti, dochter van zijn professor theologie. Het stel kreeg twee kinderen: Maria en Cornelius. Hun dochtertje overleed op jonge leeftijd en in het kraambed van hun tweede kind stierf ook Lucia.

Rembrandt van Rijn, De predikant Jan Cornelisz Sylvius (1564-1638), 1646, Fries Museum Leeuwarden.

Een jaar later, in 1595, hertrouwde Jan Sylvius met Aeltje Uylenburgh uit Leeuwarden, het oudere nichtje van Rembrandts vrouw Saskia Uylenburgh. Uit dit huwelijk volgden nog eens tien kinderen, waarvan er meerdere op jonge leeftijd overlijden – een herkenbaar verdriet voor Rembrandt en zijn vrouw. Na jaren in Friesland gewerkt te hebben keerde Jan Sylvius in 1604 met zijn gezin terug naar Holland, waar hij dominee van Sloten en Sloterdijk werd en later werkte als predikant in Amsterdam. Daar fungeerde het echtpaar Sylvius-Uylenburgh als steun en toeverlaat van Rembrandt en Saskia.

De hechte familieband zorgde ervoor dat Rembrandt zowel Jan Sylvius als Aeltje Uylenburgh meermaals vastlegde. Op de ets uit 1646, acht jaar na zijn overlijden, is Sylvius afgebeeld met een bijbel in zijn hand. Vermoedelijk is de ets gemaakt in opdracht van Sylvius’ zoon Petrus. Rondom het portret is de levensloop van de predikant te lezen.

De ets die het Fries Museum heeft aangekocht, komt uit de eerste oplage uit 1646. In tegenstelling tot andere Rembrandt-etsen uit de collectie van het museum is het portret van Jan Sylvius nog in Rembrandts atelier afgedrukt.

De nieuwe aanwinst is vanaf 11 september voor het eerst te zien. De ets krijgt een plek in Icons: topstukken uit de National Portrait Gallery. Die bestaat uit schilderijen, foto’s, beelden, prenten en tekeningen van kunstenaars als Peter Paul Rubens, Anthony van Dyck, Andy Warhol en Marlene Dumas. Die expositie is te zien van 11 september tot en met 9 januari.

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %
Share