Geen categorie

Het verhaal van de Art Summer School

0 0
Read Time:1 Minute, 30 Second

Expositie

Het pas getrouwde burgemeestersechtpaar Jacob en Marie van Reenen betrok in 1884 huize Kranenburgh in Bergen, dat twee jaar eerder speciaal voor hen was gebouwd. In de periode dat zij daar woonden, onderhielden ze warme contacten met de eerste kunstenaars in de omgeving. Museum Kranenburgh, zoals de villa nu heet, wijdt daar een expositie aan.

George Hitchcock (1850-1913), Voor de bloemenmarkt, olieverf op doek. Collectie: Sotheby Parke Bernet, New York. © Evert-Jan Pol

De Bergense School klinkt menigeen wel bekend in de oren. Deze stroming ontstond rond 1914, maar ruim daarvoor was er in het nabijgelegen Egmond ook al sprake van een kunstenaarskolonie. De Art Summer School, in landhuis Schuijlenburg, was in 1890 opgezet door de Amerikaanse schilder George Hitchcock (1850-1913) en bleef actief tot 1905. De school ontwikkelde zich in de loop der jaren tot de Egmondse School. De leerlingen waren afkomstig uit binnen- en buitenland.

Museum Kranenburgh toont een dertigtal schilderijen van deze in Nederland tamelijk onbekend gebleven kunstenaars. Behalve van Hitchcock is er ook werk te zien van onder anderen Thamina Groeneveld, haar man Fokko Tadema en de Londense societyschilder James Jebusa Shannon. De expositie schetst tevens een beeld van het echtpaar Van Reenen. In historisch museum Het Sterkenhuis in Bergen worden voorwerpen getoond die Hitchcock in 1905 bij zijn vertrek van Egmond naar Parijs aan dat museum schonk.

De tentoonstelling is een van de laatste exposities in Museum Kranenburgh. In de loop van volgend jaar wordt in en rond de villa Nieuw Kranenburg geopend, het nieuwe centrum voor kunst en cultuur. Het wordt een kunstcentrum, waarin de Kunstuitleen, het Kunstenaarscentrum en een gedeelte van Het Sterkenhuis zich zullen huisvesten.

Kranenburgh voor de kunst, t/m 31 oktober in Museum Kranenburgh, Bergen (Noord-Holland)

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %
Share