Geen categorie

Yvonne Ploum vertrekt als directeur MOA

0 0
Read Time:1 Minute, 41 Second

Yvonne Ploum neemt afscheid als directeur van MOA (Museum Oud Amelisweerd). Ze legt haar functie per 1 juni neer. Ze leidde het museum sinds de opening in 2014.

Yvonne Ploum in bijzijn van prinses Beatrix. Foto: Angeliek de Jonge.

Yvonne Ploum (1963) heeft een lange staat van dienst als beheerder van de Armando Collectie. Eerder was ze al directeur van het Armando Museum, dat in 2007 door brand werd verwoest. MOA in Bunnik is de opvolger van dat museum.

Vanaf 2010 was Yvonne Ploum samen met de gemeente Utrecht verantwoordelijk voor de restauratie en herbestemming van landhuis Oud Amelisweerd tot Museum Oud Amelisweerd. Voor deze prestatie kreeg MOA in 2016 de hoogste Europese Erfgoedprijs; de EU | Europa Nostra Award in de categorie conservation.

MOA is gevestigd in Oud Amelisweerd, een van de best bewaarde achttiende-eeuwse landhuizen in Nederland. De collectie bestaat uit eeuwenoud Chinees behang en hedendaagse kunst van Armando. Het museum toont selecties uit beide collectie zij aan zij in de verschillende zalen.

Het was lang onduidelijk of MOA nog wel een toekomst had. In 2016 maakte de gemeente Utrecht (eigenaar van het museum) bekend het museum geen subsidie meer te verlenen. Het dreigde daardoor zijn deuren te moeten sluiten. Voor kunstenaar Armando was die onzekerheid de reden de samenwerking met het MOA te stoppen.

MOA. Foto: Evert-Jan Pol.

Inmiddels heeft de Utrechtse gemeenteraad besloten het museum toch te blijven steunen. En ook blijft er genoeg kunst van Armando te zien. De verzameling van het voormalige Armando Museum blijft namelijk in beheer bij het MOA. Die bestaat uit zo’n vijftig schilderijen, honderd tekeningen en grafiek.

Het museum lijkt dus in rustiger vaarwater te zijn gekomen. “MOA ligt na woelige jaren goed op koers om de volgende fase van ontwikkeling in te gaan”, aldus Ploum. “Het is goed om dat aan mijn opvolger over te laten.”

MOA hoopt die opvolger later dit jaar te presenteren.

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %
Share