Geen categorie

Wereldmuseum krijgt zeldzaam Boeddhabeeld in bruikleen

0 0
Read Time:1 Minute, 3 Second

Nieuws

Het Wereldmuseum in Rotterdam heeft een zeldzaam Boeddhabeeld in langdurige bruikleen gekregen. Dit beeld van Boeddha Sakyamuni, gemaakt in opdracht van de Thaise koning Rama V (1853-1910), komt uit de Ger Eenens Collectie.

Collection Ger Eenens. Foto: Ferry Herrebrugh, Amstelveen.

De sculptuur verbeeldt Gautama Sakyamuni, de historische Boeddha, geboren als prins. Hij besloot afstand te nemen van zijn prinselijke bestaan om te zoeken naar de essentie van het leven. Om zijn lichaam te zuiveren en zijn geestelijke concentratie te vergroten, at hij vervolgens niet meer dan één rijstkorrel per dag. Met als gevolg dat hij een levend geraamte werd.

Het beeld van de vastende Boeddha toont de Sakyamuni in uiterste meditatie. Opmerkelijk is de afbeelding van een poepende olifant op de achterzijde van de troon. Ondanks de spirituele betekenis van het beeld, illustreert de sculptuur hiermee eveneens dat het aardse leven gewoon doorgaat.

De bronzen Boeddha is sinds 23 januari te zien in de permanente tentoonstelling De Collectie, in de eerste zaal van de afdeling Azië. De zoektocht van Boeddha Sakyamuni naar de weg naar de verlichting is een inleiding op de tentoonstelling. Daarin ligt de focus op de spirituele betekenis van de getoonde kunstobjecten uit niet-westerse culturen.

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %
Share