Geen categorie

Rijksmuseum koopt zeldzaam Italiaans beeld

0 0
Read Time:52 Second

Het Rijksmuseum heeft op de openingsdag van de Tefaf een Italiaans beeld uit 1556 gekocht. De wassen sculptuur van Bartolomeo Ammannati is een model voor een fontein in het beroemde Palazzo Pitti in Florence. De kunstenaar maakte het in opdracht van de machtige familie de’ Medici.

Het circa 30 centimeter hoge beeld stelt een naakte jongeman voor die in zijn uitgestrekte hand een bol vasthoudt als symbool van de kosmos. Dat motief is een toespeling op de naam van Cosimo, de opdrachtgever van het beeld.

Het kunstwerk ontstond op het moment dat Florence het artistieke centrum van Europa was, waar vele kunstenaars samenkwamen. Onder wie ook de grote Nederlandse beeldhouwer Adriaen de Vries. Wasmodellen uit de zestiende eeuw zijn zeer zeldzaam vanwege hun kwetsbaarheid en dat maakt dit beeld extra bijzonder, aldus het Rijksmuseum.

Het Rijksmuseum kon het beeld aankopen met steun van de BankGiro Loterij.

Bartolomeo Ammannati (1511-1592), De Genius van de de’ Medici-familie, Florence ca.1556, rode was, hoogte 31 cm, Rijksmuseum.
Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %
Share