Geen categorie

SieboldHuis toont eerste Europese overzicht Kunisada

0 0
Read Time:1 Minute, 37 Second

Nieuws

Japanmuseum SieboldHuis komt later dit jaar met de tentoonstelling Kunisada. Koele geisha’s en gepassioneerde acteurs. Nooit eerder was er in Europa een overzichtstentoonstelling over de negentiende-eeuwse prentkunstenaar Utagawa Kunisada.

 

Utagawa Kunisada, Eerste sneeuw in Mimeguri, 1820.
Utagawa Kunisada, Eerste sneeuw in Mimeguri, 1820.

 

Utagawa Kunisada (1786-1865), ook bekend als Toyokuni III, was de productiefste en succesvolste Japanse kunstenaar van de eerste helft van de negentiende eeuw. Kunisada’s reputatie oversteeg die van zijn beroemde tijdgenoten Hokusai, Hiroshige en Kuniyoshi. In zijn lange carrière van 55 jaar ontwikkelde hij zich als veelzijdig kunstenaar en was hij verantwoordelijk voor het ontwerp van zo’n 25.000 prenten.

Kunisada. Koele geisha’s en gepassioneerde acteurs geeft een chronologisch overzicht van zijn oeuvre. Zijn vroegste werken worden gekenmerkt door zacht, natuurlijk kleurgebruik en een rustige compositie. Met het verstrijken van de jaren werd zijn kleurgebruik feller, intenser en het beeld complexer.

Het SieboldHuis toont onder meer prenten van vrouwen in weelderige kimono’s, kleurrijke acteurs, krachtige helden, en landschappen. Ook komen waaierprenten voorbij, alsmede surimono, de in kleine oplage gedrukte luxe prenten omlijst met poëzie.

Verder zijn er gedetailleerde triptieken te zien die Kunisada in samenwerking met de belangrijkste landschapskunstenaar Utagawa Hiroshige (1797-1858) vervaardigde. Kunisada maakte de portretten en Hiroshige de landschappen. Ook in de tentoonstelling: de vroege prenten van courtisanes en geisha die Philipp Franz von Siebold – naamgever van het museum – tussen 1823 en 1828 in Japan aanschafte.

 

Utagawa Kunisada in een cartouche van Utagawa Hiroshige, Muronotsu in de provincie Harima, 1858.
Utagawa Kunisada in een cartouche van Utagawa Hiroshige, Muronotsu in de provincie Harima, 1858.

 

De tentoonstelling is opgesplitst in twee delen. Van 9 december tot en met 22 januari zijn de werken uit de periode 1805 tot 1828 te zien. Van 24 januari tot en met 5 maart staan de jaren 1829 tot 1865 centraal.

Kunisada. Koele geisha’s en gepassioneerde acteurs, 9 december 2016 t/m 5 maart 2017 in Japanmuseum SieboldHuis, Leiden

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %
Share