Geen categorie

Fries Museum wint ‘museumoscar’

0 0
Read Time:2 Minute, 0 Second

Het Fries Museum heeft gisteren de publieksprijs van de Global Fine Art Awards (GFAA) gewonnen. Tijdens het awardsgala in New York kreeg het museum de YOU-2 Award voor de tentoonstelling Alma-Tadema, klassieke verleiding.

Sir Lawrence Alma-Tadema, Onbewuste rivalen, 1893, olieverf op doek, Bristol Museums & Art Gallery, Bristol.

Het museum deelt de prijs met het Belvedere Museum in Wenen en het Leighton House Museum in Londen. Na afloop in Leeuwarden, begin 2017, reisde de tentoonstelling naar Wenen en Londen. In het Fries Museum trok ze een recordaantal van 158.000 bezoekers.

In totaal waren er 85 tentoonstellingen genomineerd in verschillende categorieën. De tentoonstelling van het Fries Museum kwam uiteindelijk als publiekslieveling uit de bus. Directeur Kris Callens nam de prijs in ontvangst. “Ik vind het heel bijzonder dat wij als regionaal museum internationaal kunnen uitblinken. En ik ben trots dat we er met onze tentoonstelling in geslaagd zijn om Lawrence Alma-Tadema de internationale erkenning te geven die hij verdient.”

De tentoonstelling is ontwikkeld door het Fries Museum en is de grootste tentoonstelling ooit gewijd aan het oeuvre van de negentiende-eeuwse in Friesland geboren, maar later tot Brit genaturaliseerde schilder Sir Lawrence Alma-Tadema (1836-1912). Meer dan tachtig schilderijen kwamen van over de hele wereld naar het Fries Museum. Samen met persoonlijke voorwerpen en filmfragmenten vertelden ze over zijn weg naar roem en hoe Alma-Tadema ons beeld van de klassieke oudheid blijvend heeft bepaald.

Sir Lawrence Alma-Tadema, Mozes gevonden!, 1904, olieverf op doek, particuliere collectie. Foto: Christie’s Images Limited.

De tentoonstelling was in de categorie Best Impressionist and Modern – Solo Artist ook genomineerd voor een juryprijs, maar die won het niet. Datzelfde geldt voor Gemeentemuseum Den Haag met de expositie De Ontdekking van Mondriaan. Het Rijksmuseum viel ook buiten de prijzen. Dat museum had voor de expositie Hercules Segers een nominatie in de categorie Best Renaissance, Baroque, Old Masters and Dynasties  – Solo Artist.

De GFAA beloont jaarlijks de beste kunst- en designtentoonstellingen wereldwijd. Onder de genomineerden zijn musea, galerieën, kunstbeurzen, biënnales en openbare installaties die uitblinken in kwaliteit en innovatie wat betreft tentoonstellingsontwerp, historische context, educatieve waarde en maatschappelijke aantrekkelijkheid. Andere genomineerden voor de vierde editie van de GFAA waren onder meer Museo del Prado, Centre Pompidou en The Metropolitan Museum of Art.

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %
Share