Geen categorie

Mauritshuis herontdekt schilderij Jan Steen

0 0
Read Time:1 Minute, 53 Second

Het schilderij De bespotting van Simson uit het Koninklijk Museum voor Schone Kunsten Antwerpen (KMSKA) is een echte Jan Steen. Dat concluderen specialisten van het Mauritshuis na technisch onderzoek.

Jan Steen, De bespotting van Simson, ca. 1675-1676, Koninklijk Museum voor Schone Kunsten, Antwerpen.

Geruime tijd stond het werk te boek als een achttiende-eeuwse kopie naar Jan Steen. Ten onrechte, want schilderstijl, techniek en voorstelling passen probleemloos in het oeuvre van de meester zelf, aldus de deskundigen. Het Mauritshuis heeft het schilderij gerestaureerd en toont het vanaf 15 februari in de tentoonstelling Jan Steen vertelt.

“Bij het selecteren van bruiklenen voor de tentoonstelling had onze conservator Ariane van Suchtelen sterk het vermoeden dat De bespotting van Simson geen kopie is, maar geschilderd werd door Jan Steen zelf”, vertelt directeur Emilie Gordenker. “Na verdere bestudering, restauratie en technisch onderzoek komen we tot de conclusie dat dit schilderij niet alleen geschilderd is door de meester zelf, maar dat het in bijzonder goede staat bewaard is gebleven. Alsof het schilderij rechtstreeks uit het atelier van Jan Steen komt. Heel spannend.”

Restauratoren Marya Albrecht (links) en Sabrina Meloni onderzoeken De bespotting van Simson. © Mauritshuis, Den Haag. Foto: Ivo Hoekstra.

Toen restauratoren van het Mauritshuis het schilderij uit Antwerpen aan de achterkant bekeken, ontdekten ze dat het niet bedoekt is. Dit betekent dat er in het verleden nooit een extra steundoek tegen de achterkant van het schilderij is geplakt, een zeldzaamheid bij zeventiende-eeuwse schilderijen.

Ook het verfoppervlak bevindt zich in uitzonderlijk goede staat, aldus het Mauritshuis. Volgens het museum is het heel bijzonder dat een schilderij door de eeuwen heen zo onaangetast is gebleven.

In de tentoonstelling Jan Steen vertelt toont het Mauritshuis een selectie van de mooiste historiestukken van Jan Steen. Deze zeventiende-eeuwse kunstenaar is vooral bekend als schilder van scènes uit het dagelijks leven. Maar hij schilderde ook heel andere onderwerpen, zoals Bijbelverhalen, de klassieke mythologie en de oudheid. Aan de hand van 21 schilderijen laat het museum zien dat Steen een veelzijdig en ambitieus kunstenaar was met een scherp oog voor humoristische verhalen en anekdotes.

Jan Steen vertelt, 15 februari t/m 13 mei in het Mauritshuis, Den Haag

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %
Share