Geen categorie

Van Goghs Collse watermolen weer ’thuis’

0 0
Read Time:1 Minute, 2 Second

Het schilderij Collse watermolen van Vincent van Gogh is vanaf vandaag te zien in Het Noordbrabants Museum in ’s-Hertogenbosch. Het is daarmee weer thuis in Noord-Brabant. Precies een maand geleden kocht het museum het werk bij veilinghuis Sotheby’s New York. Het betaalde er bijna , 3 miljoen euro voor.

Vincent van Gogh, Collse watermolen, 1884, Het Noordbrabants Museum ‘s-Hertogenbosch.

Van Gogh (1853-1890) schilderde de watermolen in mei 1884, tijdens een tweejarig verblijf in Nuenen. In die periode richtte hij zich sterker dan voorheen op het schilderen. Daarbij koos hij vaak voor de weergave van mensen aan het werk, bijvoorbeeld wevers, en voor de natuur, zoals in het aangekochte landschap met Collse watermolen.

Deze voor Het Noordbrabants Museum grootste aankoop ooit past binnen de ambitie om een representatief overzicht te kunnen tonen van Van Goghs Brabantse periode aan de hand van werken van de kunstenaar.

Om de aanwinst te vieren, is het museum op zaterdag 16 december van 11 tot 17 uur gratis toegankelijk voor het publiek. Op dezelfde dag zijn in Eindhoven de Collse Watermolen (van 9.30 tot 12.30 uur) en in Nuenen het Vincentre (van 10 tot 17 uur) ook gratis toegankelijk.

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %
Share