Geen categorie

Pakje kunst: minikunst uit de automaat

0 0
Read Time:1 Minute, 51 Second

Nu roken steeds meer aan populariteit verliest, raakt menig sigarettenautomaat werkeloos. Beeldend kunstenaar Ro-Nalt Schrauwen geeft ze met zijn project Pakje kunst een nieuwe functie. In plaats van rookwaar rolt er nu kunst op miniformaat uit.

Tekst: Evert-Jan Pol

Pakje kunst met een werk van Susan Jedeloo. Foto: Evert-Jan Pol.

Met 4 euro is een Pakje kunst (ook te lezen als pak je kunst) goedkoper dan een pakje sigaretten, en nog eens gezonder ook. In elk pakje zit een uniek kunstwerkje, met darbij informatie over de kunstenaar. Aan de buitenkant is niet te zien wat erin zit, dus de koper wacht telkens een verrassing. Niet tevreden met de getrokken creatie? Niet getreurd: er bestaan inmiddels al speciale ruilbeurzen.

“Ongeveer 10 jaar geleden was ik in Potsdam en daar heb ik voor het eerst een Kunstautomat gezien”, vertelt initiatiefnemer Schrauwen. “Ik vond dat toen zo’n geweldig idee en concept dat ik me voornam dit ooit in Nederland van de grond te krijgen.”

Een Pakje kunst-automaat.

In vijftien plaatsen, verspreid over het hele land, staan nu al automaten. Gevuld met werk van kunstenaars uit de betreffende regio. Met het project wil Schrauwen namelijk bereiken dat kunstenaars meer bekendheid krijgen in de eigen regio. “In de nabije toekomst gaan er ook doosjes uitgewisseld worden met andere regio’s.”

Een van de deelnemende kunstenaars is Susan Jedeloo uit Woerden. Ze raakte betrokken na een oproep op Facebook van de Woerdense winkel Uit je kunst. Die zocht lokale kunstenaars die werk wilden maken voor in een pakje. “Ik was meteen enthousiast over het concept. Tja, en dan gaat het creatieve brein aan de slag.”

Haar eerste bijdragen waren keramische beeldjes, bevestigd op een kurk, kleinere varianten van beelden op een boomstronk die ze al langer maakte. “Daarvan zijn er inmiddels twintig uit de Pakje kunst-automaat getrokken.”

Nieuwere pakjes voorziet ze van beschilderde stenen poppetjes, die dankzij een magneet op bijgeleverde met magneetverf bewerkte lucifersdoosjes blijven hangen. Waardoor de kunstwerkjes doen terugdenken aan de oude functie van de automaten. Die nu de bron zijn van een misschien wel geheel nieuwe verslaving.

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %
Share