Geen categorie

Malevitsj van Duits museum is vals

0 0
Read Time:1 Minute, 22 Second

Een schilderij dat zich als een Malevitsj bevond in de collectie van Kunstsammlung Nordrhein-Westfalen (NRW) in Düsseldorf, blijkt niet echt. Dat maakte het Duitse museum vandaag zelf bekend.

Het gaat om een doek met als titel Zwart rechthoek, rood vierkant. Een verzamelaar schonk het in 2014 aan het NRW. Voorheen had het lange tijd als bruikleen in het Wilhelm-Hack-Museum in Ludwigshafen gehangen.

De valse Malevitsj. Foto: Achim Kukulies.

Het werk zou uit omstreeks 1915 stammen, was de aanname. Na onderzoek van de verf en het canvas bleek echter dat het niet vóór 1950 kan zijn geschilderd. De Russische kunstenaar Kazimir Malevitsj overleed in 1935. De vezels in het doek duiden er zelfs op dat het schilderij waarschijnlijk pas tussen 1972 en 1975 is ontstaan.

Het museum wilde de ontdekking pas in januari volgend jaar met het publiek delen. Eerst moest het onderzoek naar het schilderij volledig zijn afgerond. Vanwege een publicatie daarover in het dagblad Handelsblatt vandaag, moest het NRW toch al eerder met het nieuws naar buiten komen.

“Hoe zwaar het ons ook valt, een vervalsing moet altijd benoemd worden”, laat directeur Susanne Gaensheimer weten via het persbericht. “De conclusies van het onderzoek treft ons enorm. Maar aan de andere kant weten we ook dat vervalsingen bij Malevitsj geen uitzonderingen zijn.” Om die reden gaf het museum enige tijd geleden al de opdracht tot het onderzoek naar de echtheid van dit werk.

Toen het schilderij nog te boek stond als een echte Malevitsj had het een waarde van ongeveer 50 miljoen euro. Daar zal nu nog maar een fractie van over zijn.

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %
Share