Geen categorie

De wonderlijke mensfiguren van Mathieu Klomp

0 0
Read Time:1 Minute, 35 Second

Recensie

Een tentoonstelling hoeft niet groot te zijn om indruk te maken. Dat bewijst de kleine presentatie Onbestaanbaar in het Centraal Museum. De levensgrote beelden van Mathieu Klomp zijn dan ook niet alledaags.

Tekst en foto’s: Evert-Jan Pol

Mathieu Klomp, Krijger, 2016.

De sculpturen vallen op door zowel hun vorm als het materiaal waaruit ze bestaan. Klomp (1984) maakt zijn opmerkelijke personages namelijk van gesmolten plastic. In 2013 leverde die werkwijze hem een nominatie op voor de HKU-award.

Mede door het materiaal zijn de creaties nogal vervreemdend. Bart Rutten, de nieuwe directeur van het Centraal Museum zegt daarover: “Mathieu is een echte maker die vanuit de eigenschappen van het ongebruikelijke materiaal zijn mensfiguren creëert. Het levert wonderlijke sculpturen op, kwetsbaar met een grote expressie.”

Wonderlijk zijn ze zeker en daardoor blijven ze langere tijd boeien. Hoewel de expositie uit slechts drie beeldengroepen bestaat, snelt de bezoeker er niet zo snel doorheen. Het verhalende karakter speelt daarbij ook een rol. De drie groepen lopen naadloos in elkaar over. Een zwart figuur uit de ene groep lijkt iets te geven aan een personage uit een ander gezelschap. En lijkt het maar zo of blaft de hond uit groep 3 naar de anderen?

Mathieu Klomp, Holporem 1, 2017.

“Ik speel met dit werk in op de verschillen tussen groepen mensen en wat dat met de toeschouwer doet”, aldus Klomp zelf. “Je kunt er omheen lopen en je er zelfs in begeven. Door de verschillende invalshoeken verandert de compositie en daarmee de interpretatie.”

Onbestaanbaar maakt deel uit van de serie Nieuw Utrechts, waarin het museum aandacht schenkt aan Utrechts talent. Op enkele dagen zal de kunstenaar op zaal nieuw werk maken. Dat vast ook weer niet heel gewoontjes is.

Onbestaanbaar, t/m 3 september in het Centraal Museum, Utrecht

Waardering: @@@@@@@@@@

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %
Share