Geen categorie

Stefanie Moshammer eerste winnaar stipendium Foam

0 0
Read Time:1 Minute, 56 Second

Stefanie Moshammer is de winnaar van het eerste Florentine Riem Vis Stipendium, uitgereikt door fotografiemuseum Foam. Het bestaat uit een geldbedrag van 10.000 euro en een tentoonstelling in Foam 3h, de expositieruimte van Foam voor jong talent.

De familie van Florentine Riem Vis (1959-2016) stelde het Stipendium in ter nagedachtenis aan haar. Riem Vis was persoonlijk betrokken bij diverse culturele instellingen en bij Foam in het bijzonder. Haar belangstelling ging daarbij specifiek uit naar de ontwikkeling van mensen.

Alessandro, 2016, uit de serie Land of Black Milk © Stefanie Moshammer.

Foam zal het stipendium jaarlijks uitreiken aan een kunstenaar die niet ouder is dan 35 jaar. Die kan werkzaam zijn binnen alle fotografische genres en mag ook multimediaal of interdisciplinair werken. Een voorwaarde om in aanmerking te komen voor het stipendium is dat het werk een duidelijke relatie heeft met mensen, in de breedste zin van het woord. Foam maakt een selectie waaruit de kinderen van Florentine Riem Vis een winnaar kiezen.

De Oostenrijkse Stefanie Moshammer (1988) krijgt het stipendium naar aanleiding van haar werk Vegas and She en de serie The Land of Black Milk, waarvoor ze fotografeerde in Rio de Janeiro. De in Wenen wonende en werkende Moshammer vertelt visuele verhalen die voortkomen uit eigen ervaringen en observaties. Haar persoonlijke indrukken van bijzondere locaties resulteren in kleurrijke en poëtische beelden.

“Even doet Stefanie Moshammer je geloven alsof de wereld altijd mooi is”, aldus Christine Grapperhaus, dochter van Riem Vis. “Pas als je door de kleuren heen weet te kijken, zie je de harde realiteit. Wat ons zo aanspreekt in Stefanies werk is haar moed. Het is niet alleen een groot risico om de favelas in Rio te bezoeken en de mensen daar te fotograferen, het getuigt ook van moed om op zo’n manier met perspectief te spelen. Moedig was ook onze moeder, tot de laatste schemering. Mensen en Moed, dat delen Stefanie en Florentine.”

De oprichting van het nieuwe stipendium past volgens Foam in diens beleid waarbij het veel nadruk legt op het ontwikkelen en begeleiden van jong talent. Het museum scout en volgt al jaren jonge getalenteerde fotografen. Hun werk toont het vervolgens in Foam 3h. De tentoonstelling van Stefanie Moshammer is daar te zien van 16 november 2017 tot en met 7 januari 2018.

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %
Share