Geen categorie

Dick Bruna overleden

0 0
Read Time:1 Minute, 54 Second

Een tulp ligt aan de voeten van Nijntje op het Nijntje pleintje in Utrecht. Om haar nek draagt ze een lintje met een briefje van Eva, voor haar geestelijk vader. Dick Bruna overleed gisteravond op 89-jarige leeftijd.

Tekst en foto’s: Evert-Jan Pol

Het beeld van Nijntje op het Nijntje pleintje in Utrecht.

Bruna (1927-2017) begon zijn carrière bij de uitgeverij van zijn vader, A.W. Bruna. Daar maakte hij vele boekomslagen voor de Zwarte Beertjes-reeks, onder meer voor de Belgische schrijver Georges Simenon. Die heeft er nooit een geheim van gemaakt dat hij van alle ontwerpen voor zijn boeken die van Bruna de mooiste vond.

Later kreeg de Utrechtse illustrator wereldfaam met de avonturen van het witte meisjeskonijn Nijntje. In 1955 was hij met zijn vrouw en zoontje op vakantie in Egmond aan Zee. Daarover zei hij ooit: “Elke avond vertelde ik mijn zoon een verhaaltje. Omdat ik in de duinen vaak een konijn zag lopen, werd de hoofdpersoon in die verhaaltjes een konijntje. Later heb ik de verhalen op papier gezet en heb ik er tekeningen bij gemaakt.”

Ruim zestig jaar later is Nijntje een begrip, en niet alleen in Bruna’s woonplaats Utrecht. Het konijn is wereldberoemd, en met name in Japan, waar ze mateloos populair is. Niet voor niets was de Nijntje Art Parade, met levensgrote beschilderde Nijntjes, in 2015 ook in dat land te zien.

“Dick Bruna’s overlijden betekent een groot verlies voor de Nederlandse vormgeving”, aldus Marco Grob, zakelijk directeur van het Centraal Museum en het Nijntje Museum. “Niet alleen is zijn werk een inspiratiebron voor andere kunstenaars, ook is Bruna ongekend populair bij onze bezoekers.”

Dick Bruna op beeld in zijn in het Centraal Museum nagebouwde atelier.

De tekenaar blijft voortleven in zijn werk, dat in Utrecht te zien is in het Nijntje Museum, en in het Centraal Museum. In 2015 reconstrueerde dat laatste museum op zolder het atelier van de beroemde Utrechter. Het atelier is nagebouwd met de originele meubels, zoals zijn tekentafel en zijn werktafel met typemachine. Zelfs zijn fiets staat er, waarop hij vele jaren dagelijks door de Domstad fietste. Want hoewel hij wereldberoemd was, bleef hij altijd heel ‘gewoon’.

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %
Share