Geen categorie

Vereniging Hendrick de Keyser opent 35 museumhuizen

0 0
Read Time:58 Second

Vereniging Hendrick de Keyser wil volgend jaar verspreid over Nederland 35 woningen openen als museumhuizen. De BankGiro Loterij steunt dat project met 975.000 euro. Dat maakte die organisatie gisteren bekend tijdens het Goed Geld Gala.

De vier gekroonden in Gouda is een huis van Vereniging Hendrick de Keyser. Foto: Gouwenaar (via Wikipedia).

De vereniging viert in 2018 haar 100-jarig jubileum en wil daarom 35 woonhuizen “teruggeven aan een breed publiek door deze parels permanent te gaan openstellen”. Samen geven de woningen een aaneensluitend beeld van 400 jaar woonhuisontwikkeling in Nederland. Volgens de vereniging is dat is uniek in Europa.

Vereniging Hendrick de Keyser zet zich in voor het behoud van architectonisch of historisch waardevolle huizen in Nederland. Volgend jaar wil ze onder de noemer Museum ‘Huizen in Nederland’ de eerste tien panden openstellen voor publiek. In elk huis wordt ingegaan op een bepaalde ontwikkeling.

In Amsterdam leert de bezoeker bijvoorbeeld waarom zestiende-eeuwse huizen geen gang hadden. Een huis in Steenwijk biedt inzicht in de reden dat oma vroeger twee keukens had. En waar de hangkamer van betovergrootvader voor diende, wordt duidelijk in Hoorn.

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %
Share