Geen categorie

Krimschatten moeten naar Oekraïne

0 0
Read Time:1 Minute, 18 Second

Nieuws

Het Allard Pierson Museum in Amsterdam moet de zogenoemde Krimschatten overdragen aan Oekraïne en niet aan de musea op de Krim. Dat heeft de rechtbank in Amsterdam bepaald in een rechtszaak die was aangespannen door Oekraïne en vier musea op de Krim.

 

V.l.n.r.: broche; helm en armband met edelstenen.
V.l.n.r.: broche; helm en armband met edelstenen.

 

Beide partijen, Oekraïne en de musea, maken aanspraak op de Krimschatten, een verzameling kunstwerken die het Allard Pierson Museum in 2014 van de musea in bruikleen kreeg. Nadat Rusland de Krim in maart 2014 annexeerde, was het voor het museum niet langer duidelijk aan wie het de kunstwerken terug moest geven. Daarom hield het de stukken voorlopig in huis.

De rechter oordeelt dat de stukken deel uitmaken van het cultureel erfgoed van het land. De claim van de musea dat de schatten behoren tot het cultureel erfgoed van de Krim gaat volgens de rechter niet op, omdat de Krim geen soevereine staat is. Bovendien was de Krim onderdeel van Oekraïne op het moment dat de kunstwerken werden uitgeleend.

Voorlopig blijven de Krimschatten in het Allard Pierson Museum. Omdat de musea op de Krim waarschijnlijk in beroep zullen gaan.

De rechter oordeelde verder dat Oekraïne de kosten voor de tijdelijke opslag van de werken door het Allard Pierson Museum moet vergoeden. Het gaat hierbij om een bedrag van ongeveer 111.000 euro. De musea op de Krim draaien op voor de proceskosten van Oekraïne en het Allard Pierson Museum, in totaal zo’n 2.800 euro.

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %
Share