Geen categorie

Inzoomen op Pieter Bruegel I

0 0
Read Time:2 Minute, 13 Second

Nieuws

Pieter Bruegel de Oude is vooral bekend vanwege zijn grootschalige schilderijen waarop oneindig veel te zien is. De gemiddelde museumbezoeker neemt maar een klein deel daarvan tot zich. Een museum herbergt immers nog veel meer kunst. Op initiatief van de Koninklijke Musea voor Schone Kunsten van België is er daarom nu een interactieve tentoonstelling die al zijn werk uitermate gedetailleerd in beeld brengt.

Door: Evert-Jan Pol

 

Screenshot. Detail uit Spreekwoorden van Pieter Bruegel de Oude.
Screenshot. Detail uit Spreekwoorden van Pieter Bruegel de Oude.

 

Voor het project werkt het Brusselse instituut samen met collega-musea en Google. De gebruikte techniek is dan ook dezelfde als die voor het Google Art Project gebruikt werd. Alle getoonde werken stonden ook al op die site, maar nu staan ze overzichtelijk bij elkaar op één pagina.

Dankzij deze samenwerking is het mogelijk om, zittend achter de eigen computer heel ver in te zoomen om schilderijen en tekeningen van de Brabantse kunstenaar. Met name bij het werk van Bruegel de Oude (ook wel Pieter Bruegel I genoemd) is dat heel handig. Neem bijvoorbeeld Spreekwoorden uit 1559; om alle details te kunnen zien heb je in het museum bijna een vergrootglas nodig.

Wie het stuk bekijkt op een computer kan haast niets meer ontgaan. Selecteer het in de database, dubbelklik verschillende malen op een detail en haal het zo naar voren. Zoals de dobbelstenen van de drie mannen linksboven in de herberg. Er is zojuist vijf gegooid. De linker steen heeft vier ogen en de rechter één oog. Het is nog maar de vraag of iedereen dat met het blote oog zou kunnen zien.

 

Detail uit De val van de opstandige engelen van Pieter Bruegel de Oude, Koninklijke Musea voor Schone Kunsten, Brussel. Foto: Evert-Jan Pol.
Detail uit De val van de opstandige engelen van Pieter Bruegel de Oude, Koninklijke Musea voor Schone Kunsten, Brussel. Foto: Evert-Jan Pol.

 

Met het project lopen de Koninklijke Musea voor Schone Kunsten van België alvast vooruit op het Bruegeljaar dat in 2019 plaatsvindt. Dan is het 450 jaar geleden dat de kunstenaar in Brussel overleed. Als alles volgens plan verloopt wordt dan het Bruegelhuis geopend, in het pand waar de kunstenaar in zijn Brusselse periode zou hebben gewoond. Deze virtuele tentoonstelling geldt als voorproefje van de nieuwe culturele trekpleister.

De online expositie is ook te zien in het Museum voor Oude Kunst, onderdeel van de Koninklijke Musea. Interactieve schermen staan daar tussen fysieke Bruegels. De bezoeker kan dus bijvoorbeeld De val van de opstandige engelen eerst in het echt zien en daarna in dezelfde zaal online inzoomen.

Bruegel. Unseen Masterpieces When art meets technology, t/m 16 maart 2020 online en in de Koninklijke Musea voor Schone Kunsten van België, Brussel

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %
Share