Geen categorie

Pas ontdekte Rubens brengt ruim 6 ton op

0 0
Read Time:1 Minute, 24 Second

Nieuws

Een dubbelzijdige pen- en penseeltekening van Peter-Paul Rubens is bij het Belgische veilinghuis Bernaerts verkocht voor 670.000 euro. Het werk, met variaties van een ruiter met tulband die zich op een bokkend paard verdedigt tegen vijanden, werd recent ontdekt in een Antwerpse privécollectie.

 

De voorzijde van het blad.
De voorzijde van het blad.

 

Hoewel onderaan de tekening de naam Van Dyck staat, denken experts dat Rubens de maker is. In het oeuvre van Antoon van Dyck komen geen vechtende mannen en paarden voor. De ruiter met tulband in het midden van de compositie op de achterzijde van het blad lijkt echter sterk op een man te paard op De bekering van sint-Paulus, een vroeg schilderij van Rubens. Bovendien lijk het gebruik van het bruin meer op dat van Rubens.

Een ander detail dat volgens deskundigen in de richting van Rubens wijst, is het specifieke watermerk: een cirkel met daarin een naar rechts wandelende man met hoed, met een stok over de schouder. Hetzelfde watermerk komt voor op andere werken van Rubens.

 

De achterzijde van het blad.
De achterzijde van het blad.

 

Wat deze tekening volgens experts uitzonderlijk maakt, is het feit dat Rubens met penseel tekende én met inkt op papier. Deze combinatie is bijna nergens anders te vinden in zijn werk.

De Vlaamse overheid bestempelde de tekening mede daarom heel snel als Topstuk. Dit betekende dat het werk niet aan een bieder in het buitenland mocht worden verkocht. Het stuk moet in België blijven. Volgens veilingmeester Peter Bernaerts zal dit ook geval zijn. De uiteindelijk verkoopprijs is ruim het dubbele van de geschatte waarde.

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %
Share