Geen categorie

Foam leidt dove mensen op tot museumdocent

0 0
Read Time:1 Minute, 33 Second

In samenwerking met organisatie Wat Telt! leidt fotografiemuseum Foam dove en slechthorende jongeren op tot museumdocent. Het project Musea in Gebaren gaat deze week van start.

 

Foto: Foam.
Foto: Foam.

 

Vijftien jonge deelnemers krijgen in een trainingsprogramma van zes weken een interne opleiding tot Dove Museumgids. Na deze opleiding gaan ze in een museum in Amsterdam aan de slag als professioneel rondleider. Negen Amsterdamse instellingen nemen deel aan het project en starten rondleidingen en workshops in gebarentaal.

Foam heeft al bijna tien jaar ervaring in het werken met doven, en opleiden van dove rondleiders. Als eerste museum in Nederland nam Foam dove rondleiders in dienst die op aanvraag rondleidingen en workshops geven in Nederlandse Gebarentaal (NGT) en Nederlands ondersteund Met Gebaren (NMG).

Foam is nog steeds één van de weinige musea in Nederland met structureel aanbod voor dove en slechthorende bezoekers in hun eigen taal. Het project Musea in Gebaren brengt hier verandering in. Deelnemende musea zijn EYE Film Museum, Hermitage Amsterdam, het Joods Cultureel Kwartier, het Van Gogh Museum, de Nieuwe Kerk, het Rijksmuseum, het Stedelijk Museum Amsterdam en het Tropenmuseum (Nationaal Museum van Wereldculturen). De instellingen krijgen bij Foam training in het werken met mensen die doof of slechthorend zijn en in de omgang met dove bezoekers.

De trainingen worden gegeven door Wat Telt!, bestaande uit de twee dove zussen Martine en Roos Wattel. Martine is een ervaren museumdocent. Ze werkte zeven jaar bij Foam en gaf ook rondleidingen in het Rijksmuseum. Roos adviseert kunst- en cultuurinstellingen over het verlagen van de toegankelijkheid voor specifiek de dove en slechthorende doelgroep. Met hun organisatie Wat Telt! willen ze een brug slaan tussen de maatschappij en doven en slechthorenden in Nederland. Musea in Gebaren wordt mede mogelijk gemaakt door NSGK (de Nederlandse Stichting voor het Gehandicapte Kind) en het Revalidatiefonds.

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %
Share