Geen categorie

Suske en Wiske en Jeroen Bosch

0 0
Read Time:1 Minute, 43 Second

Nieuws / Boeken

“Bosch? Is dat die kerel van die boormachines?” Lambik heeft duidelijk nog nooit gehoord van Jheronimus Bosch. Die zelf ook nog niet beseft dat hij later bekendheid krijgt onder die naam. “Bosch? Welke Bosch? Mijn naam is Van Aken.” En hij vermoedt al helemaal niet dat hij in 2016 een prominente bijrol zal spelen in een avontuur van Suske en Wiske: De bibberende Bosch.

Door: Evert-Jan Pol

 

Detail uit cover De Bibberende Bosch, getekend door Luc Morjaeu.
Detail uit cover De Bibberende Bosch, getekend door Luc Morjaeu.

 

Suske, Lambik en Jerom bezoeken de schilder in het Den Bosch van 1485. Hij zou weten waar Al Kimia is, de sleutel naar Memoria. In dat mysterieuze land liggen herinneringen van mensen opgeborgen. En dus ook Wiskes herinneringen aan haar pop Schanulleke, die ze heeft verloren. Het verlies maakte haar ontroostbaar. Alleen het uitwissen van die herinneringen zou haar kunnen helpen.

Bosch zelf blijkt het land goed te kennen. Wat meteen verklaart waar hij zijn vreemde creaturen toch vandaan haalde. Hij had ze ooit gedroomd en later weer vergeten. In Memoria vond hij ze terug.

De bibberende Bosch verschijnt in het kader van het Jheronimus Bosch-jaar, dat uitgebreid stilstaat bij de beroemde schilder, die precies vijf eeuwen geleden overleed. Hoogtepunt is de grote overzichtstentoonstelling Jheronimus Bosch – Visioenen van een genie, die sinds afgelopen zaterdag te zien is.

 

Fragment uit De Bibberende Bosch, getekend door Luc Morjaeu.
Fragment uit De Bibberende Bosch, getekend door Luc Morjaeu.

 

Er is ook een speciale editie van De bibberende Bosch, met acht extra pagina’s over Jheronimus Bosch, ‘s-Hertogenbosch en evenementenjaar Jheronimus Bosch 500. De special kwam tot stand met steun van Het Noordbrabants Museum en verschijnt in een beperkte oplage van 5.000 stuks.

Suske en Wiske – De bibberende Bosch kost € 5,95 en is verkrijgbaar in de boekwinkel en in de speciale Boschwinkel van Het Noordbrabants Museum in Den Bosch. De speciale editie is voor € 6,99 te koop in de Jheronimus Forever-webshop.

Zie ook: Meesterlijke expositie over genie Jheronimus Bosch

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %
Share