Geen categorie

Catharijneconvent plant grootste museum van Nederland

0 0
Read Time:1 Minute, 17 Second

Nieuws

Museum Catharijneconvent wil het grootste museum van Nederland openen. Om die plannen te kunnen verwezenlijken kreeg het gisteren tijdens het Goed Geld Gala van de BankGiro Loterij 925.000 euro.

Tekst en foto: Evert-Jan Pol

 

Museum Catharijneconvent in Utrecht.
Museum Catharijneconvent in Utrecht.

 

Menig Nederlander bezoekt als toerist in het buitenland een kerk, maar in eigen land lijkt de drempel voor een spontaan bezoek nog te hoog. Het Utrechtse museum voor religieuze kunst vindt dat jammer en wil de mooiste kerken van Nederland, inclusief kunstvoorwerpen, onder de aandacht brengen.

“We lieten laatst op straat aan voorbijgangers een foto van het interieur van de Willibrordkerk (in Utrecht, red.) zien en vroegen hen waar ze dachten dat deze kerk stond”, vertelt een woordvoerder. Het antwoord was meestal een buitenlandse stad. De verrassing was telkens dan ook groot als bleek dat het gebouw zo’n honderd meter verderop stond.

Dit kleine onderzoek wijst uit dat veel mensen niet weten dat ook in eigen land prachtige kerken staan. Met het project Het Grootste Museum van Nederland wil het Catharijneconvent de bekendheid van de religieuze monumenten vergroten. Met de gift van de BankGiro Loterij kan er een goed begin gemaakt worden. Zo komt er een website met daarop de mooiste kerken.

Het is de bedoeling dat elke deelnemende kerk de bezoeker een museumervaring biedt, met bijvoorbeeld een multimediatour. Het museum denkt in eerste instantie aan twaalf kerken, verspreid over het land. Het project moet in de zomer van 2017 van start gaan.

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %
Share