Geen categorie

Dick Bruna krijgt Max Velthuijs-prijs

0 0
Read Time:1 Minute, 6 Second

Nieuws

Dick Bruna krijgt vandaag in het Letterkundig Museum de Max Velthuijs-prijs 2016. De driejaarlijkse oeuvreprijs is in 2006 ingesteld ter bekroning van het werk van een Nederlandse illustrator. Er is een bedrag van 60.000 euro aan verbonden.

Volgens de jury is Bruna de meester van de klare lijn. “Hij weet met een minimaal kleurenpalet een maximum aan effect te bereiken. Het ogenschijnlijk gemak waarmee hij ruimte in een perspectiefloos vlak brengt is ongeëvenaard.

Ook roemt de jury de eenvoud van zijn werk, die ze betoverend noemt. “Het vereist een groot talent om werk van deze kwaliteit te maken. Bruna is zich blijven verbeteren door niet aflatend te zoeken naar het juiste evenwicht in de compositie. Hij heeft telkens de grens opgezocht in zijn streven naar een nog eenvoudiger vorm. Zijn doelgerichte werkwijze dwingt grote bewondering af.”

 

Nijntje, Dick Bruna's bekendste creatie, hier in het Nijntje Museum, Utrecht. Foto: Evert-Jan Pol.
Nijntje, Dick Bruna’s bekendste creatie, hier in het Nijntje Museum, Utrecht. Foto: Evert-Jan Pol.

 

Bruna (1927) werd wereldberoemd met zijn kinderboeken over Nijntje. Het konijn kreeg eerder dit jaar haar eigen museum in Utrecht, de woonplaats van de illustrator en schrijver. Ook ontwierp Bruna onder meer boekomslagen en affiches.

De Max Velthuijs-prijs is vernoemd naar Max Velthuijs (1923-2005). Deze kinderboekenauteur en -illustrator werd bekend met zijn verhalen over Kikker.

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %
Share