Geen categorie

Boijmans verlengt Van Bosch tot Bruegel

0 0
Read Time:1 Minute, 2 Second

Nieuws / Expositie

De tentoonstelling De ontdekking van het dagelijks leven – van Bosch tot Bruegel in Museum Boijmans Van Beuningen is met een week verlengd tot en met 24 januari. De expositie trok sinds de opening op 10 oktober al ruim 115.000 bezoekers.

 

Jheronimus Bosch, Hooiwagen-triptiek (geopend), ca.1515. Paneel, 133 x 100 cm (middenpaneel), 147 x 56 cm (zijpanelen). Collectie Museo Nacional del Prado, Madrid.
Jheronimus Bosch, Hooiwagen-triptiek (geopend), ca.1515. Paneel, 133 x 100 cm (middenpaneel), 147 x 56 cm (zijpanelen). Collectie Museo Nacional del Prado, Madrid.

 

De presentatie staat stil bij het ontstaan van de genrekunst in de zestiende eeuw. Vóór 1500 stond de schilderkunst in dienst van de kerk. In de zestiende eeuw ontdekken kunstenaars het dagelijks leven. Pieter Aertsen schilderde als een van de eersten boeren, Marten van Cleve beeldde een slachthuis af en Bruegel begon met het schilderen van het ‘gewone’ Vlaamse landschap. De expositie laat de geschilderde wereld zien van bordelen, schranspartijen, bedelaars en kwakzalvers.

Het Boijmans toont onder meer vijf panelen van Pieter Bruegel de Oude en De Hooiwagen van Jheronimus Bosch. Dit stuk uit het Prado in Madrid is voor het eerst sinds 450 jaar terug in Nederland. Vanaf 13 februari maakt het deel uit van de tentoonstelling Jheronimus Bosch – Visioenen van een genie, in Het Noordbrabants Museum.

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %
Share