Geen categorie

Atelierwoning wint nieuwe prijs voor kunst in zorg

0 0
Read Time:1 Minute, 20 Second

Kunstenaarsresidentie Het Vijfde Seizoen heeft de eerste Elisabeth van Thüringenprijs gewonnen. De nieuwe driejaarlijkse prijs staat in het teken van kunst in de zorg. Hij was dit jaar bestemd voor de opdrachtgever en de uitvoerend kunstenaar van een “voorbeeld stellend kunstwerk/project in de gezondheidszorg”.

 

Foto: Bibi Veth.
Foto: Bibi Veth.

 

Het gaat dan om “kunst die het welbevinden van patiënten, medewerkers en bezoekers stimuleert”, aldus juryvoorzitter Ann Demeester, directeur van het Frans Hals Museum en De Hallen Haarlem. Zij reikte gisteren de prijs uit samen met André Rouvoet, voorzitter van Zorgverzekeraars Nederland.

Het Vijfde Seizoen is een atelierwoning op het terrein van de psychiatrische instelling Altrecht in Den Dolder. Professionele kunstenaars wonen en werken er één seizoen en maken samen met patiënten en medewerkers van de instelling een nieuw werk. De jury looft Het Vijfde Seizoen voor “het vermogen om zichzelf en daardoor ook de relatie tussen kunst en zorg telkens weer opnieuw uit vinden, dag aan dag, jaar aan jaar”.

Gedeeld tweede werden de projecten Binnenzee van Spaarnepoort Hoofddorp en Jozef Gezondheidscentrum van het Deventer Ziekenhuis. In totaal werd een prijzengeld van 50.000 euro aan deze inspirerende kunstprojecten in de zorg uitgekeerd.

Het prijzengeld is bestemd voor opdrachtgever en kunstenaars. Het fonds wil hiermee bevorderen dat zorginstellingen investeren in kunst. Dit jaar gingen de prijzen naar bestaande praktijken. In 2018 wordt de Elisabeth van Thüringenprijs uitgereikt aan een nog te realiseren kunstwerk.

De prijs is vernoemd naar de heilige Elisabeth van Thüringen (1207-1231), die zich inzette voor de zieken. Honderden ziekenhuizen dragen haar naam.

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %
Share