Geen categorie

‘Verdwenen’ schilderij Van der Leck duikt op bij Christie’s

0 0
Read Time:1 Minute, 9 Second

Nieuws

Christie’s Amsterdam veilt 1 december een schilderij van Bart van der Leck (1876-1958), dat vorig jaar plotseling weer opdook. Ploegen uit 1913 bevond zich in een Engelse collectie en komt voor het eerst sinds vele jaren weer op de markt.

 

Bart van der Leck (1876-1958), Ploegen, 1913. Foto: Christie's.
Bart van der Leck (1876-1958), Ploegen, 1913. Foto: Christie’s.

 

In 1915 kwam het in het bezit van mevrouw Eikendal-van Heerdt in Wassenaar. Na haar overlijden ging het werk ‘zwerven’ en kwam het uiteindelijk terecht in Engeland. De huidige eigenaar meldde zich vorig jaar bij Christie’s omdat hij niet precies wist wat hij in handen had.

Het bleek dus te gaan om een Van der Leck waarvan de locatie tot op dat moment onbekend was. Volgens het veilinghuis kan het doek 20.000 tot 30.000 euro opbrengen.

Van der Leck was schilder en vormgever. In 1917 richtte hij samen met Theo van Doesburg en Piet Mondriaan kunstenaarsbeweging De Stijl op. Die hij een jaar later alweer zou verlaten.

Ploegen is een van zo’n 120 werken die Christie’s op 1 december onder de hamer brengt tijdens een veiling van moderne kunst. Het publiek kan ook bieden op schilderijen van onder anderen Leo Gestel, Carel Willink en Rik Wouters. En op een ranke giraffe van de Italiaanse beeldhouwer Rembrandt Bugatti, broer van de beroemde autofabrikant.

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %
Share