Geen categorie

Aan tafel in Den Haag

0 0
Read Time:2 Minute, 4 Second

Expositie

De Koninklijke Bibliotheek (KB) en Museum Meermanno doen samen een boekje open over eetcultuur in Nederland. Of eigenlijk heel veel boekjes: van receptenboeken voor allerhande huismiddeltjes en achttiende-eeuwse handgeschreven kookschriften tot standaardwerken van de huishoudschool en glossy koffietafelboeken.

Elk van de zes grote zalen in het monumentale pand van Meermanno staat in het teken van een thema. Dat is uitgewerkt aan de hand van boeken en bladen uit de collecties van de KB en het museum.

Tomatenkookboekje van het Centraal Bureau van de Tuinbouwveilingen in Nederland, 1925.
Tomatenkookboekje van het Centraal Bureau van de Tuinbouwveilingen in Nederland, 1925.

 

Het thema Het koken van toen laat bijvoorbeeld zien dat kookboeken al sinds eeuwen bestaan. En Koken met beleid staat stil bij generaties vrouwen die hebben leren koken volgens de regels van de huishoudschool en uit kookboeken zoals Het Haagse Kookboek en de Wannée. Het thema Grenzeloos koken toont dan weer de eeuwenlange invloeden van buitenlandse koks en de kookinvloeden van nieuwe Nederlanders.

Koken met sterren is sinds het succes van het boek van Cas Spijkers niet meer weg te denken. Vele beroemdheden schreven een kookboek, zoals presentatrice Mies Bouwman, actrice Gwyneth Paltrow en foodblogger Rens Kroes. Hun boeken zijn te zien in de zaal met dit thema. Een andere zaal staat in het teken van Feestelijk koken en neemt de bezoeker mee in de geschiedenis van het geven van diners en feestjes.

Tot slot besteedt de expositie met het thema Koken met kinderen aandacht aan kinderen in de keuken. Eind negentiende eeuw verschenen de eerste kookboeken voor kinderen. Voor die tijd was de keuken voor kinderen vaak verboden terrein.

Fotografie Koen Hauser, art Direction Maarten Spruyt, Kleding David Laport, sieraden Gem Kingdom, haar en make up Dennis Michael, model Dilys, In opdracht van Gemeentemuseum.
Fotografie Koen Hauser, art Direction Maarten Spruyt, Kleding David Laport, sieraden Gem Kingdom, haar en make-up Dennis Michael, model Dilys, In opdracht van Gemeentemuseum.

Elders in Den Haag, in het Gemeentemuseum, staat eten ook centraal en wel op de tentoonstelling Nederland dineert. Deze gaat in op de gedekte tafel. Met een opstelling van compleet opgetuigde tafels, aangevuld met tekeningen, schilderijen en livreien, brengt ze de geschiedenis van het dineren bij de rijke elite, bestuurders en het koningshuis binnen onze landsgrenzen tot leven. Voor kinderen is er de expositie Allemaal aan tafel!, met onder meer originele tekeningen uit het gelijknamige boek van schrijver en illustrator Margriet Heymans.

Aan Tafel! Een boekje open over eetcultuur, t/m 31 januari 2016 in Museum Meermanno, Den Haag

Nederland dineert / Allemaal aan tafel!, t/m 7 februari in Gemeentemuseum Den Haag

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %
Share