Geen categorie

Museum in Romeins fort

0 0
Read Time:1 Minute, 32 Second

Reportage

Omstreeks anno 50: Romeinse soldaten bewaken een groot castellum (fort) op de Limes, ofwel de grens van het Romeinse Rijk. Anno 1997: Tijdens archeologisch onderzoek in de Utrechtse wijk Leidsche Rijn duikt de hele infrastructuur van die Romeinse grens op, inclusief weg, rivier en schip. Anno 2015: Op exact de plek van het Romeinse fort staat nu Castellum Hoge Woerd, dat eind augustus officieel de deuren opende.

Door: Evert-Jan Pol

Castellum Hoge Woerd. Foto: Evert-Jan Pol.
Castellum Hoge Woerd. Foto: Evert-Jan Pol.

 

Castellum Hoge Woerd bestaat uit een museum, theater, stadsboerderij en café. Het gebouw heeft de vorm van een Romeins fort, met hoge uitkijkposten en een grote binnenplaats. Het zal niemand verbazen dat de Romeinse nederzetting op deze plek hier veel aandacht krijgt.

En dan met name in het museum, waarvan het paviljoen bijna geheel wordt ingenomen door het Romeinse schip De Meern I. Met recht het pronkstuk van het nieuwe culturele centrum. Het schip maakte in ongeveer het jaar 190 zijn laatste reis en zonk daarbij. Inmiddels ligt hij er weer mooi bij en ontbreekt het hem niet aan de nodige aandacht.

Schip De Meern I in Castellum Hoge Woerd. Foto: Evert-Jan Pol.
Schip De Meern I in Castellum Hoge Woerd. Foto: Evert-Jan Pol.

 

Vanaf de oevers van een glazen ‘rivier’ hebben bezoekers goed zicht op het meterslange vaartuig. In vitrines aan weerskanten liggen gebruiksvoorwerpen uit het schip. Ze maken duidelijk dat er op gebied van eenvoudig gereedschap niet heel veel is veranderend in twee millennia.

De gevonden bijna 2.000 jaar oude koevoet bijvoorbeeld zou je ook zomaar kunnen aantreffen in een willekeurige bouwmarkt. En ook de blokschaaf ziet er verrassend modern uit. De Romeinen waren misschien rare jongens, zoals Obelix zou zeggen, maar ze konden wel wat.

Castellum Hoge Woerd, Hoge Woerdplein 1, De Meern (gemeente Utrecht)

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %
Share