Geen categorie

Museum Tromp’s Huys, verrassend museum op Vlieland

0 0
Read Time:2 Minute, 24 Second

Over de grens

Nee, Vlieland is geen buitenland, maar het voelt wel zo. Om er te komen, moet je een beetje moeite doen. De boot vanuit Harlingen brengt je er in anderhalf uur heen, maar doet dat slechts drie keer per dag. Het eiland ligt dusdanig geïsoleerd dat Museum Tromp’s Huys daarom prima in deze rubriek past.

Door: Evert-Jan Pol

Kamer in Museum Tromp's Huis, Oost-Vlieland. Foto: Evert-Jan Pol.
Kamer in Museum Tromp’s Huis, Oost-Vlieland. Foto: Evert-Jan Pol.

 

Museum Tromp’s Huys toont zich een prettige verrassing. Wie verwacht immers dat in een plaats met niet meer dan 1.100 inwoners een museum overeind kan blijven? Maar natuurlijk hebben we het hier over Oost-Vlieland, het enige dorp op het Waddeneiland. In het hoogseizoen lopen en fietsen er dubbel zoveel mensen rond. Van wie er velen graag een bezoekje brengen aan een museum.

Het kleine museum bestaat sinds 1956 en huist in het oudste pand van Vlieland, uit omstreeks 1575. De naam is enigszins misleidend, want admiraal Cornelis Tromp heeft er nooit een voet binnen gezet. Maar naar hem vernoemde het echtpaar Akersloot-Berg de woning die het in 1896 kocht. De Nederlandse vlootvoogd was vanwege zijn successen (in dienst van de koning van Noorwegen en Denemarken) tegen de Zweden namelijk ongekend populair in Betzy Bergs geboorteland Noorwegen.

Het is deze Betzy Akersloot-Berg (1850-1922) aan wie dit prettige intieme museum voor een deel is gewijd. Na haar kennismaking met Hendrik Willem Mesdag vertrok de Noorse begin jaren tachtig van de negentiende eeuw naar Scheveningen en ging bij hem in de leer. In het hotel waar Mesdag een atelier had, ontmoette ze ook haar latere echtgenoot Gooswinus Akersloot. Met hem vestigde ze zich uiteindelijk op Vlieland.

Schilderij van Betzy Akersloot-Berg (1850-1922) in Museum Tromp's Huis, Oost-Vlieland.
Schilderij van Betzy Akersloot-Berg (1850-1922) in Museum Tromp’s Huis, Oost-Vlieland. Foto: Evert-Jan Pol.

 

In haar woning had ze een eigen atelier waar ze onder invloed van de Haagse School werkte. Ze schilderde en tekende voornamelijk landschappen. Ze was – volkomen terecht – zeer gecharmeerd van Vlieland en zijn natuur. Een van de mooiste schilderijen in het museum stelt overigens een prachtige rode zonsondergang in Noorwegen voor.

Behalve landschappen maakte Betzy Akersloot-Berg (1850-1922) ook portretten. Collectie Museum Tromp's Huis, Oost-Vlieland. Foto: Evert-Jan Pol.
Behalve landschappen maakte Betzy Akersloot-Berg (1850-1922) ook portretten. Collectie Museum Tromp’s Huis, Oost-Vlieland. Foto: Evert-Jan Pol.

In totaal maakte Akersloot-Berg meer dan 300 schilderijen, tekeningen en prenten, waarvan het museum een groot deel beheert. Een kleine selectie hangt verspreid over de in oorspronkelijke staat teruggebrachte kamers van het oude huis. De sfeervolle mix van authentiek meubilair en de hier voor een groot deel ontstane kunst maken Museum Tromp’s Huys de moeite meer dan waard.

Museum Tromp’s Huys, Dorpsstraat 99, Oost-Vlieland

In Over de grens besteden we, in onregelmatige frequentie, aandacht aan interessante musea in het buitenland.

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %
Share